Türkçe | English
ORMAN FAKÜLTESİ / ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.orman.ktu.edu.tr/om/index.html
Tel: +90 0462 3772805
ORF
ORMAN FAKÜLTESİ / ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

ORM2024Orman İçi Su Kaynakları2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mehmet KOCABAŞ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders sonunda öğrenciler Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan su kaynakları ve buralarda kurulu bulunan balık üretim tesislerinin daha verimli işletilebilmesi amacıyla su ve bu kaynaklarda yaşayan balığı daha iyi anlama konularında bilgi sahibi olacaklar.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Orman içi suları, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi ve teknoloji kullanımı ile birlikte çevre sorunlarının çözümüne yönelik bilgileri uygulama becerisi kazanır.1,3,5,8
ÖK - 2 : Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıklar hakkında bilgi sahibi olma ve yorumlama becerisi kazanır.1,3,5,8
ÖK - 3 : Alanıyla ilgili ulusal ve uluslar arası ölçekte gelişmeleri takip etme becerisi kazanır.1,3,5,8
ÖK - 4 : Türlerden döl alınması, damızlık seçimi, besleme, larva üretim teknikleri, havuzların verimliliğinin arttırılması, hasat, balıklandırma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olurlar. 1,3,5,8
ÖK - 5 : Kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulama becerisi kazanır.1,3,5,8
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Orman içi su kaynaklarının özellikleri; su canlıları (algler, plankton, bentoz, pleuston ve nekton); ekosistem, enerji ve verimlilik; göllerin ve akarsu tipleri oluşumları, bu sulardaki organizma toplulukları nelerdir? Bunlar hakkında bilgiler sunulacak. Balık nedir? Tanımı yapılacak. Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıkların sınıflandırılması, genel olarak tanımlanması, ekolojik ve taksonomik özellikleri. Orman içi su kaynakları balıklarının genel özellikleri. Ülkemizde ekonomik öneme sahip olan orman içi su kaynakları balıklarının mevcut durumu, genel olarak tanımlanması ve önemi. Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıklarının yetiştiriciliği en çok yapılan türleri hakkında yetiştiricilik bilgilerine ait temel bilgilerin verilmesi, türlerden döl alınması, damızlık seçimi, besleme, larva üretim teknikleri, havuzların verimliliğinin arttırılması, hasat, balıklandırma çalışmalarına ait öz ve genel bilgilerin anlatılması. Bu balıkların üretiminde su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri nelerdir? Bu balıklarda üreme fizyolojisi, eşeysel olgunluk yaşı, büyüklüğü ve yumurtlama zamanları. Su kalitesi kriterleri, tür ve damızlık seçimi, hayat evreleri ve büyümeleri hakkında genel bilgiler verilecektir.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Orman içi su kaynaklarının özellikleri
 Hafta 2Su canlıları (algler, plankton, bentoz, pleuston ve nekton), ekosistem, enerji ve verimlilik
 Hafta 3Göller ve akarsu tipleri oluşumları, bu sulardaki organizma toplulukları
 Hafta 4Balık nedir? Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıkların sınıflandırılması, genel olarak tanımlanması, ekolojik ve taksonomik özellikleri
 Hafta 5Orman içi su kaynakları balıklarının genel özellikleri
 Hafta 6Ülkemizde ekonomik öneme sahip olan orman içi su kaynakları balıklarının mevcut durumu, genel olarak tanımlanması ve önemi
 Hafta 7Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıklarının yetiştiriciliği en çok yapılan türleri hakkında yetiştiricilik bilgilerine ait temel bilgilerin verilmesi
 Hafta 8Ara sınav
 Hafta 9Türlerden döl alınması, damızlık seçimi, besleme, larva üretim teknikleri, havuzların verimliliğinin arttırılması
 Hafta 10Bu balıkların üretiminde su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri
 Hafta 11Bu balıklarda üreme fizyolojisi, eşeysel olgunluk yaşı, büyüklüğü ve yumurtlama zamanları
 Hafta 12Su kalitesi kriterleri, tür ve damızlık seçimi, hayat evreleri ve büyümeleri
 Hafta 13Hasat ve balıklandırma çalışmaları
 Hafta 14Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ormaniçi Su Ürünleri, Çelikkale, M.S., KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Genel Yayın No: 157, Trabzon, 1991.
 
İlave Kaynak
1Freshwater Fish Distribution, Berra, T. M., University of Chicago Press, 2007.
2Türkiye Tatlısu Balıkları Fihristi, Artüz, M. L., Büke Kitapları, İstanbul, 2005.
3Handbook of Fish Biology and Fisheries, Hart, J.B., and Reynolds, H., Blackwell Publishing, Vol. 1-2, 2002.
4Geldiay, R. ve Balık, S., Türkiye Tatlısu Balıkları, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın No:16, İzmir, 1996.
5Collins Pocket Guide: Fish of Britain and Europe, Peter Miller and Michael j. Loates, 208pp. Harper Collins, 1997.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 05.04.2020 1 30
Yıl içi çalışma 12 16052020 0,7 20
Dönem sonu sınavı 14 08.06.2020 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 1.45 14 20.3
Arasınav için hazırlık 8 1 8
Arasınav 1 1 1
Uygulama 8 1 8
Dönem sonu sınavı için hazırlık 8 1 8
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü47.3