|
ORM2024 | Orman İçi Su Kaynakları | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Mehmet KOCABAŞ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders sonunda öğrenciler Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan su kaynakları ve buralarda kurulu bulunan balık üretim tesislerinin daha verimli işletilebilmesi amacıyla su ve bu kaynaklarda yaşayan balığı daha iyi anlama konularında bilgi sahibi olacaklar. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Orman içi suları, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi ve teknoloji kullanımı ile birlikte çevre sorunlarının çözümüne yönelik bilgileri uygulama becerisi kazanır. | 1,3,5,8 | | ÖK - 2 : | Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıklar hakkında bilgi sahibi olma ve yorumlama becerisi kazanır. | 1,3,5,8 | | ÖK - 3 : | Alanıyla ilgili ulusal ve uluslar arası ölçekte gelişmeleri takip etme becerisi kazanır. | 1,3,5,8 | | ÖK - 4 : | Türlerden döl alınması, damızlık seçimi, besleme, larva üretim teknikleri,
havuzların verimliliğinin arttırılması, hasat, balıklandırma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olurlar.
| 1,3,5,8 | | ÖK - 5 : | Kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulama becerisi kazanır. | 1,3,5,8 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Orman içi su kaynaklarının özellikleri; su canlıları (algler, plankton, bentoz, pleuston ve nekton); ekosistem, enerji ve verimlilik; göllerin ve akarsu tipleri oluşumları, bu sulardaki organizma toplulukları nelerdir? Bunlar hakkında bilgiler sunulacak. Balık nedir? Tanımı yapılacak.
Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıkların sınıflandırılması, genel olarak tanımlanması, ekolojik ve taksonomik özellikleri. Orman içi su kaynakları balıklarının genel özellikleri. Ülkemizde ekonomik öneme sahip olan orman içi su kaynakları balıklarının mevcut durumu, genel olarak tanımlanması ve önemi. Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıklarının yetiştiriciliği en çok yapılan türleri hakkında yetiştiricilik bilgilerine ait temel bilgilerin verilmesi, türlerden döl alınması, damızlık seçimi, besleme, larva üretim teknikleri, havuzların verimliliğinin arttırılması, hasat, balıklandırma çalışmalarına ait öz ve genel bilgilerin anlatılması.
Bu balıkların üretiminde su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri nelerdir? Bu balıklarda üreme fizyolojisi, eşeysel olgunluk yaşı, büyüklüğü ve yumurtlama zamanları. Su kalitesi kriterleri, tür ve damızlık seçimi, hayat evreleri ve büyümeleri hakkında genel bilgiler verilecektir.
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Orman içi su kaynaklarının özellikleri | | Hafta 2 | Su canlıları (algler, plankton, bentoz, pleuston ve nekton), ekosistem, enerji ve verimlilik | | Hafta 3 | Göller ve akarsu tipleri oluşumları, bu sulardaki organizma toplulukları | | Hafta 4 | Balık nedir? Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıkların sınıflandırılması, genel olarak tanımlanması, ekolojik ve taksonomik özellikleri | | Hafta 5 | Orman içi su kaynakları balıklarının genel özellikleri | | Hafta 6 | Ülkemizde ekonomik öneme sahip olan orman içi su kaynakları balıklarının mevcut durumu, genel olarak tanımlanması ve önemi | | Hafta 7 | Orman içi su kaynaklarında yaşayan balıklarının yetiştiriciliği en çok yapılan türleri hakkında yetiştiricilik bilgilerine ait temel bilgilerin verilmesi | | Hafta 8 | Ara sınav | | Hafta 9 | Türlerden döl alınması, damızlık seçimi, besleme, larva üretim teknikleri, havuzların verimliliğinin arttırılması | | Hafta 10 | Bu balıkların üretiminde su kaynakları ve yetiştiricilik sistemleri | | Hafta 11 | Bu balıklarda üreme fizyolojisi, eşeysel olgunluk yaşı, büyüklüğü ve yumurtlama zamanları | | Hafta 12 | Su kalitesi kriterleri, tür ve damızlık seçimi, hayat evreleri ve büyümeleri | | Hafta 13 | Hasat ve balıklandırma çalışmaları | | Hafta 14 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Ormaniçi Su Ürünleri, Çelikkale, M.S., KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Genel Yayın No: 157, Trabzon, 1991. | | |
1 | Freshwater Fish Distribution, Berra, T. M., University of Chicago Press, 2007. | | 2 | Türkiye Tatlısu Balıkları Fihristi, Artüz, M. L., Büke Kitapları, İstanbul, 2005. | | 3 | Handbook of Fish Biology and Fisheries, Hart, J.B., and Reynolds, H., Blackwell Publishing, Vol. 1-2, 2002. | | 4 | Geldiay, R. ve Balık, S., Türkiye Tatlısu Balıkları, Ege Üniv. Su Ürünleri Fak. Yayın No:16, İzmir, 1996. | | 5 | Collins Pocket Guide: Fish of Britain and Europe, Peter Miller and Michael j. Loates, 208pp. Harper Collins, 1997. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 05.04.2020 | 1 | 30 | Yıl içi çalışma | 12 | 16052020 | 0,7 | 20 | Dönem sonu sınavı | 14 | 08.06.2020 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 1.45 | 14 | 20.3 | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 8 | 1 | 8 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 47.3 |
|