Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM2023Su Ürünlerinde Hijyen ve Sanitasyon2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiDr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin başlıca amacı su ürünleri işleme tesislerinde iyi hijyen ve sanitasyon uygulamalarını yönetecek bilgi ve beceriyi öğrencilere kazandırmak
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Su ürünleri işleme fabrikalarında hijyen ve sanitasyonu kotrol altına alabilirler4,5,61,3,4,5
ÖK - 2 : Su ürünleri işleme fabrikalarında iyi hijyen ve iyi üretim planı için gerekli prosedürleri hazırlayabilirler4,5,61,3,4,5
ÖK - 3 : Su ürünleri hijyen ve sanitasyon konularında işleme fabrikalarına danışmanlık yapabilirler4,5,61,3,4,5
ÖK - 4 : Su ürünleri işlemesi için uygun fabrika dizaynı ve yer seçimini yapabilirler4,5,61,3,4,5
ÖK - 5 : Su ürünleri işleme fabrikaları için uygun alet ekipman seçebilirler4,5,61,3,4,5
ÖK - 6 : Su ürünleri işleme fabrikalarındaki işçilerin iyi üretim ve iyi hijyen, sanitasyon konularında eğitimini yürütebilirler4,5,61,3,4,5
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Su ürünleri işleme tesislerinde hijyen ve sanitasyonun önemi ve HACCP uygulaması ile ilişkisi. Hijyen ve sanitasyon için kullanılan kimyasallar, uygulama yöntemleri, ve çevre ve gıda güvenliği. Hijyen ve sanitasyonda kullanılan alet ve ekipmanlar. Fabrikanın yerleşim şartlarının ve çevresinin durumu ve hijyen kontrolüyle ilişkisi. Böcek ve diğer hayvanların kontrolü. Güvenli gıda muamelesi için (su, boru tesisatı ve atık kontrolü) gerekli sanitasyon işlemleri. Alet ve ekipman hijyeni ve uygun dizaynı. Çalışan personel hijyeni ve sağlığı. Gıdanın, kullanılan diğer içerik ve paketleme materyallerinin kontaminasyonunun önlenmesi. Gıda uygun işleme ve depolamasının kontrolü. Kimyasalların kontaminasyonu önleyici uygun depolanması. Ugyun sanitasyon uygulama prosedürlerinin hazırlanması
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su ürünleri işleme tesislerinde hijyen ve sanitasyonun önemi ve HACCP uygulaması ile ilişkisi.
 Hafta 2Hijyen ve sanitasyon için kullanılan kimyasallar, uygulama yöntemleri, ve çevre ve gıda güvenliği.
 Hafta 3Hijyen ve sanitasyonda kullanılan alet ve ekipmanlar.
 Hafta 4Fabrikanın yerleşim şartlarının ve çevresinin durumu ve hijyen kontrolüyle ilişkisi.
 Hafta 5Böcek ve diğer hayvanların kontrolü.
 Hafta 6Güvenli gıda muamelesi için (su, boru tesisatı ve atık kontrolü) gerekli sanitasyon işlemleri.
 Hafta 7Alet ve ekipman hijyeni ve uygun dizaynı.
 Hafta 8Kısa sınav
 Hafta 9Çalışan personel hijyeni ve sağlığı, ve el yıkama.
 Hafta 10Gıdanın, kullanılan diğer içerik ve paketleme materyallerinin kontaminasyonunun önlenmesi.
 Hafta 11Gıda uygun işleme ve depolamasının kontrolü.
 Hafta 12Kimyasalların kontaminasyonu önleyici uygun depolanması.
 Hafta 13Ugyun sanitasyon uygulama prosedürlerinin hazırlanması
 Hafta 14Uygun sanitasyon ugyulama prosedürlerin hazırlanması devam
 Hafta 15Öğrenci sunuları
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Notes of Good Manufacturing Practices, Internet Training Course. Cornell University, USA
2Basılmamış ders notları, Sevim Köse, 2010
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 10 21/11/18 2 50
Dönem sonu sınavı 16 09/01/19 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 1 12 12
Sınıf dışı çalışma 2 5 10
Arasınav için hazırlık 5 2 10
Uygulama 1 4 4
Ödev 4 4 16
Kısa sınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 15 2 30
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü85