Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM2022Mikrobiyoloji2+0+1AKTS:3
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiProf. Dr. İlhan ALTINOK
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Erol Çapkın
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Akuatik ekoloji, gıda mikrobiyolojisi, işleme ve değerlendirme teknolojisi gibi derslerinin daha anlaşılabilir olması ve öğrencilerin genel olarak mikrobiyal dünya hakkında bilgi kazanmalarını sağlamak.
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : mikroorganizmalar dünyası hakkında bilgi sahibi olurlar.3,41
ÖK - 2 : mikroorganizmaları, çeşitli tanı ve teşhis yöntemleri kullanarak tanımlayabilirler.3,41
ÖK - 3 : özellikle su ürünleri alanında önemli makroorganizmalar hakkında temel bilgi edinirler.3,41
ÖK - 4 : mikroorganizmalarla ilgi öğrendikleri bilgilerini ilerideki mesleki derslerinde kullanabilirler.4,51
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Mikrobiyolojiye giriş. Mikrobiyolojinin tarihi ve gelişimi. Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması. Mikrobiyal metabolizma. Mikrobiyal gelişme ve kontrol. Bakteriler. Funguslar. Algler. Protozoonlar. Virusler. Mikroorganizmaların determinasyonları.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikrobiyolojideki Temel Bilgiler; Hayatımızdaki Mikroplar ve Kısaca Microbiyolojinin Tarihi.
 Hafta 2Mikroorganizmaların İsimlendirilmesi ve Sınıflandırılması; Mikroorganizma Türleri
 Hafta 3Mikroplar ve İnsan Sağlığı, Mikroplar ve İnsan Hastalıkları.
 Hafta 4Önemli Biyolojik Moleküller; İnorganik ve Organik Bileşenler.
 Hafta 5Mikroskoplar; Işık Mikroskobu, Karanlık Saha Mikroskobu ve Faz-Kontrast Mikroskobu.
 Hafta 6Işık Mikroskobu İçin Örnek Hazırlama ve 'Bakteriler Gıdaları Güvenilir Yapabilirmi?' Üzerine Bir Tartışma.
 Hafta 7Prokaryotik ve Ökaryotik Hücrelerin Temel Anatomisi, Prokaryotik ve Ökaryotik Hücrelerin Karşılaştırılması.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Mikrobiyal Metabolizma; Katabolik ve Anabolik Reaksiyonlar.
 Hafta 10Mikrobiyal Büyüme; Büyüme Gereksinimleri, Kültür Besiyerleri, Bakteri Kültürlerini Koruma ve Bakteri Kültürlerinin Gelişimi.
 Hafta 11Mikrobiyal Gelişimin Kontrol Edilmesi.
 Hafta 12Mikrobiyal Genetik; Genetik Materyalin Yapısı ve Fonksiyonu, Bakteriyel Gen Ekspresyonu ve Mutasyonunun Regülasyonu.
 Hafta 13Rekombinant DNA ve Biyoteknoloji
 Hafta 14Bakteri Grupları.
 Hafta 15Akuatik Mikroorganizmalar ve Su Kalitesinde Mikroorganizmaların Rolü.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Tortora, G. J., Funke, B.R., Case, C. L.,1997; Microbiology,California, ABD.
 
İlave Kaynak
1Öner, M. , 1986. Genel Mikrobiyoloji, Ege Üni. Fen Fak. Ders Kitapları Serisi No: 94, İzmir.
2Ross, F. C., Introductory Microbiology,1983; Ohio, ABD.
3Akçelik, M. ve diğ. , 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Ankara.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 8 21/11/2018 1 50
Dönem sonu sınavı 16 02/01/2019 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 3 6
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 3 12
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü91