Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM2015Oşinografi ve Su Kalitesi Laboratuvarı0+0+2AKTS:2
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Nigar ALKAN
Diğer Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Nigar ALKAN, Doç.Dr. Ali ALKAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
deniz ve tatlı su çalışmalarında istasyon seçimi ve örnekleme yöntemlerinin öğrenilmesi
 
Öğrenim KazanımlarıBPKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : kullanım amacına göre su kalitesinin önemini öğrenir.1,7,84,
ÖK - 2 : Su kalite kriter parametrelerini ve yöntemleri öğrenir.1,7,81,4
ÖK - 3 : Spektrofotometrik yöntemleri öğrenir.1,7,81,4
ÖK - 4 : Deniz suyunun fizikokimyasal özelliklerini öğrenir1,7,81,4
ÖK - 5 : Çözelti hazırlama ve hesaplama yöntemlerini öğrenir.1,7,81,4
BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Deniz çalışmalarında istasyon seçimi ve örnekleme yöntemleri. Birincil parametrelerin yerinde ölçümü. Deniz ve tatlı sularda bazı kimyasal parametrelerin analizi.
 
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su Kalitesinin Önemi , Bilimsel yönleriyle su, Su kalitesinde kullanılan alet ve malzemeler.
 Hafta 2Spektrofotometrik yöntemler.
 Hafta 3Çözelti hazırlama yöntemleri.
 Hafta 4Suyun fiziko- kimyasal özellikleri, sıcaklık, akıntılar, yoğunluk, optik özellik(ışık), gel- git, bulanıklık.
 Hafta 5Deniz suyu örnekleme yöntemleri ve korunması,
 Hafta 6Suların sertliği, Sertlik dereceleri, ölçülmesi,
 Hafta 7Alkalinite ve Alkalinite tayini,
 Hafta 8pH ve pH ölçülmesi
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Titrasyon ve asit baz titrasyonları,
 Hafta 11Tuzluluk ve tuzluluk tayini, İletkenlik ve iletkenlik tayini
 Hafta 12Çözünmüş gazlar, oksijen, çözünmüş oksijen tayini,
 Hafta 13hidrojen sülfür ve hidrojen sülfür tayini,
 Hafta 14Analiz sonuçlarının doğruluğu ve değerlendirilmesi,
 Hafta 15Mazeret ve Telafi Haftası
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Egemen. Ö., Sunlu. U.1996;Su Kalitesi Ders Kitabı. Ege Üniversitesi, Bornova- İzmir
 
İlave Kaynak
1Dikman, E., 1996; Kimyasal Analiz Metotları. Çözelti Kimyası, Volümetri, Enstrümental Analiz.Üniv. Yay. 144s, Ankara
2Martın, D.F., 1972; Marine Chemistry. Vol. 1 Marcel- Dekker Inc.389p,New York
3Parsons, T.R., Matıa, Y., Lallı, C.M., 1984;A Manual of Chemical and Biological Methods for Seawater Analysis. Pergamon Press.173p, New York
4Tanyolaç, J., 1993;Limnoloji. Hatiboğlu Yayınevi, 263s,Ankara
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 25/11/ 2018 45 50
Dönem sonu sınavı 16 18/01/2019 45 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 7 14
Laboratuar çalışması 2 7 14
Arasınav 1 1 1
Kısa sınav 2 1 2
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü32