|
|
| BTM4026 | Su Ürünlerinde Ambalajlama Tekniği | 2+0+0 | AKTS:4 | | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | | Ders Duzeyi | Lisans | | Yazılım Şekli | Seçmeli | | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Bu dersin ana hedefi taze ve işlenmiş su ürünlerinde taşıma ve depolama esnasında kullanılacak ambalaj teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Her bir paketleme metodu için kullanılan paketleme materyallerini anlayabilirler | 1 - 4 | 1,2,3,4,5,6 | | ÖK - 2 : | Taze ve işlenmiş su ürünlerinin taşınması, depolanması ve pazarlanmasında uygun paketleme tekniklerini seçebilirler | 1 - 4 | 1,2,3,4,5,6 | | ÖK - 3 : | Gerekli yerlerde paketleme tekniklerini kullanabilirler | 1 - 4 | 1,2,3,4,5,6 | | ÖK - 4 : | Su ürünleri işletmelerinde paketleme konularında danışmanlık yapabilirler | 1 - 4 | 1,2,3,4,5,6 | | ÖK - 5 : | Su ürünlerinin muhafazasında uygun paketleme teknikleri seçerek doğru kararlar verebilirler | 1 - 4 | 1,2,3,4,5,6 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Paketlemenin fonksiyonları. Paketleme materyalleri. Paketleme yasaları. Balıkçılık ürünleri için spesifik paketleme metotları. Taze su ürünlerinin paketlenmesi. İşlenmiş su ürünlerinin paketlenmesi. |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Giriş. Paketlemenin fonksiyonları. | | | Hafta 2 | Paketleme materyalleri. | | | Hafta 3 | Paketleme materyalleri devam | | | Hafta 4 | Paketleme yasaları. Öğrenci sunuları | | | Hafta 5 | Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri | | | Hafta 6 | Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri devam | | | Hafta 7 | Taze su ürünlerinde toplu ve parekende paketleme yöntemleri devam | | | Hafta 8 | Kısa sınav. Su ürünü taşımada frigo frig sistemler | | | Hafta 9 | Vakuum paketleme | | | Hafta 10 | Modifiye atmosfer ve kontrol atmosfer paketleme yöntemleri | | | Hafta 11 | Konserve paketleme | | | Hafta 12 | Pişmiş su ürünleri için Sous-vide teknolojisi | | | Hafta 13 | Pişirilmiş ürünler için diğer paketleme yöntemleri | | | Hafta 14 | Paketlemede kullanılan ileri teknikler | | | Hafta 15 | Ödevlerin değerlendirilmesi | | | Hafta 16 | Final Sınavı | | | |
| 1 | Köse, S. 2008; Basılmamış ders notları. (Unpublished lecture notes) | | | 2 | Anonim, 1992; Retail Packaging of Fish and Fishery Products, Infofish Technical Handbook 5. | | | |
| 1 | Daniel, L. and Wong, C. P. 2008; Materials for Advanced Packaging. Springer. | | | 2 | Farber, J. M. and Dodds, K. 1995; Principles of Modified-Atmosphere and Sous Vide Product Packaging, Technomic publications. | | | 3 | Ghazala, S. 1998; Sous Vide and Cook-Chill Processing for the Food Industry, Chapman and Hall Food Science Book. | | | 4 | Keller, T., McGee, H. 2008; Under Pressure, Cooking Sous Vide. | | | 5 | Kerry, J., Butler, P. 2008; Smart Packaging Technologies for Fast Moving Consumer Goods, John Wiley and Sons Ltd, England. | | | 6 | Rahman, M. S. 2007; Handbook of Food Preservation, Second Edition (Food Science and Technology) . CRC Press. | | | 7 | Ward, T. and Phillips, B. 2008. Seafood Ecolabelling. Wiley and Balckwell. Oxford, UK. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | 16.11.2024 | 2 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.01.2025 | 2 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 5 | 6 | 30 | | Uygulama | 2 | 5 | 10 | | Ödev | 2 | 3 | 6 | | Kısa sınav | 1 | 2 | 2 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 2 | 12 | | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 90 |
|