|
|
| BTM2020 | Su Ürünleri Kimyası | 2+0+0 | AKTS:3 | | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | | Ders Duzeyi | Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Nigar ALKAN | | Diğer Öğretim Üyesi | yok | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Dersin amacına göre , canlı organizmaların kimyasal yapısını öğrenme |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Canlı organizmaların kimyasal yapısı öğrenir. | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 20 | 1 | | ÖK - 2 : | Enerji üreten ve tüketen metabolizmaları öğrenir | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 19 - 20 | 1 | | ÖK - 3 : | Hücrenin yapısını öğrenir. | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 19 - 20 | 1 | | ÖK - 4 : | Proteinlerin yapısını ve özelliklerini öğrenir | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 19 - 20 | 1 | | ÖK - 5 : | Yağların yapısını öğrenir. | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 19 - 20 | 1 | | ÖK - 6 : | enzimler; çalışma prensipleri ve kinetiğini öğrenir. | 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 19 - 20 | 1 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Canlı organizmaların kimyasal yapısı, enerji üreten ve tüketen metabolizmalar, biyolojiksel transformasyon, hücreler; hücresel boyut, ökaryotik hücrelerin temel yapıları, biyomoleküller, su; çözünen moleküllere etkisi, suyun iyonlaşması, amino asitler ve peptidlerin yaygın yapısal özellikleri, proteinler; proteinin özellikleri ve yapısı, enzimler; çalışma prensipleri ve kinetiği, yağlar; hücre zarındaki yağların yapısı, depolanan yağlar, karbonhidratlar; monosakkaritler, disakkaridler, ve polysakkaridler, karbonhidratların analizi, nükleotidler ve nükleik asitler; yapısı, kimyasal bileşimi, ve fonksiyonu, glycolysis, sitrik asit döngüsü, yağ asitlerinin döngüsü, karbonhidratların biyosentezi. |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Canlı organizmaların kimyasal yapısı | | | Hafta 2 | Enerji üreten ve tüketen metabolizmalar, biyolojiksel transformasyon, | | | Hafta 3 | hücresel boyut, ökaryotik hücrelerin temel yapıları, biyomoleküller | | | Hafta 4 | su; çözünen moleküllere etkisi, suyun iyonlaşması | | | Hafta 5 | Amino asitler ve peptidlerin yaygın yapısal özellikleri, proteinler; proteinin özellikleri ve yapısı, | | | Hafta 6 | enzimler; çalışma prensipleri ve kinetiği | | | Hafta 7 | Hücre zarındaki yağların yapısı, depolanan yağlar | | | Hafta 8 | Arasınav | | | Hafta 9 | karbonhidratlar; monosakkaritler, disakkaridler, ve polysakkaridler nükleotidler ve nükleik asitler; yapısı | | | Hafta 10 | Karbonhidratların analizi | | | Hafta 11 | nükleotidler ve nükleik asitler; yapısı | | | Hafta 12 | nükleik asitlerin kimyasal bileşimi, ve fonksiyonu | | | Hafta 13 | glycolysis, sitrik asit döngüsü | | | Hafta 14 | yağ asitlerinin döngüsü | | | Hafta 15 | karbonhidratların biyosentezi | | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 8 | | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 1 | 2 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 32 |
|