|
|
| BTM4041 | Balıkçılıkta Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi | 2+0+0 | AKTS:4 | | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | | Ders Duzeyi | Lisans | | Yazılım Şekli | Seçmeli | | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Su ürünlerinde yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirerek sürdürülebilir balıkçılık politikasına destek sağlamak ve bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalarda öğrencilere alt yapı bilgisi oluşturmak. |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | su ürünleri alanında farklı yan ürünleri tipleri ve kullanım alanlarını kavramış olurlar. | 1 - 3 - 4 - 6 | | | ÖK - 2 : | balıklardaki yan ürünler konusunda yorum yapıp bu ürünlerin sanayiye kazandırılması konusunda fikir yürütebilirler. | 1 - 3 - 4 - 6 | | | ÖK - 3 : | işleme tesislerindeki işleme atıklarının nasıl kullanılabileceği konusunda karar alabilirler. | 1 - 3 - 4 - 6 | | | ÖK - 4 : | su ürünleri yan ürün sanayisi için bilimsel araştırma yapabilirler. | 1 - 3 - 4 - 6 | | | ÖK - 5 : | sürdürülebilir balıkçılık politikasında su ürünlerinin etkili kullanımına nasıl katkı sağlayacakları konusunda yorum yapabilirler. | 1 - 3 - 4 - 6 | | | ÖK - 6 : | su ürünleri yan ürünlerinden yararlanarak yeni ürün üretebilirler. | 1 - 3 - 4 - 6 | | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Giriş. Su ürünlerinde yan ürünler. Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi: Balık unu ve yağı üretimi, İnci üretimi. Surimi üretimi. Balık burger ve köfte yapımı. Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler: Havyar işlemesi. Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi. Balık derisinden elde edilen ürünler. Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi. |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Giriş. Su ürünlerinde yan ürün tipleri. | | | Hafta 2 | Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi | | | Hafta 3 | Balık unu üretimi | | | Hafta 4 | Balık yağı üretimi | | | Hafta 5 | Surimi üretimi | | | Hafta 6 | Az kullanılan balık türlerinden balık burger ve köfte yapımı. | | | Hafta 7 | Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler | | | Hafta 8 | 1. vize | | | Hafta 9 | Balık havyarı üretimi. İnci üretimi | | | Hafta 10 | Kabukluların atıklarından kitin ve kitozan üretimi | | | Hafta 11 | Balık derisinin ürün üretimi, jelatin üretimi | | | Hafta 12 | Diğer yan ürün işleme teknolojileri | | | Hafta 13 | Öğrenci sunumları | | | Hafta 14 | Öğrenci ödevlerinin değerlendirilmesi | | | Hafta 15 | Öğrenci sunumları | | | Hafta 16 | Final sınavı | | | |
| 1 | Ockerman, H. W.,1992; Fishery by-products, New York. | | | 2 | Köse S. 2010. Basılmamış Ders Notları | | | |
| 1 | Aitken, A., Mackie, U. M., Merritt, J. H. ve Windsor, M. L. 1982; Fish Handling and Processing, 2nd Edition, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Torry Research Station. Edinburgh, Her Majestys Stationary Office. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 9 | 16.11.2024 | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.01.2025 | 1 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 13 | 26 | | Sınıf dışı çalışma | 3 | 5 | 15 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 2 | 10 | | Dönem sonu sınavı | 5 | 2 | 10 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 62 |
|