|
|
| BTM3035 | Gıda Mevzuatı | 2+0+0 | AKTS:3 | | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | | Ders Duzeyi | Lisans | | Yazılım Şekli | Seçmeli | | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Bekir TUFAN | | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Öğrencileri su ürünlerinin üretildiği, işlendiği, muhafaza edildiği, satışa sunulduğu ve tüketildiği ortamlarla ilgili yasal gereksinimler hakkında bilgilendirmektir |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | Yasal Mevzuat ile ilgili temel kavramlar, terminoloji | 4 - 5 - 6 - 20 | | | ÖK - 2 : | Su Ürünleri ile ilgili Ulusal ve Uluslararası Yasal Mevzuatları Öğrenir | 4 - 5 - 6 - 20 | | | ÖK - 3 : | Su Ürünleri Üretim, Paketleme ve Pazarlanması Hakkındaki Yasal Mevzuatları Öğrenir | 4 - 5 - 6 - 20 | | | ÖK - 4 : | Su Ürünleri Hijyen Sanitasyon ve Atık Değerlendirme Mevzuatlarını Öğrenir | 4 - 5 - 6 - 20 | | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Tüketiciyi korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla uygulamaya konan ulusal ve uluslararası ilgili kurumlara ait kanun, yönetmelik ve tebliğler, alet-ekipman ile ilgili yönetmelikler, hijyen ve gıda güvenliği ile ilgili yönetmelikler, atıkların uzaklaştırılması ile ilgili . Türk Gıda Kodeksi ve Ürün Tebliğleri, Birleşmiş Milletler FAO/WHO Örgütleri tarafından kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu tebliğler. |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Gıda Mevzuatı Tanımı | | | Hafta 2 | Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatına Genel Bakış | | | Hafta 3 | Türk Gıda Mevzuatının Tarihçesi | | | Hafta 4 | Su Ürünlerinin Üretimi ve Üretim Koşulları Hakkındaki Mevzuat | | | Hafta 5 | Su Ürünlerinin Paketlenmesi ve Depolanması Hakkındaki Mevzuat | | | Hafta 6 | İşlenmiş ve Taze Su Ürünlerinin Taşınması ve Pazarlanması Hakkındaki Mevzuat | | | Hafta 7 | Gıda Hizmetlerinde Yönetsel Planlama | | | Hafta 8 | Ara Sınav | | | Hafta 9 | Kodeks Alimentarius Komisyonu | | | Hafta 10 | Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı | | | Hafta 11 | Öğrenci Sunumları | | | Hafta 12 | AB Gıda Hijyeni Mevzuatı | | | Hafta 13 | Öğrenci Sunumları | | | Hafta 14 | Türk Gıda Kodeksi | | | Hafta 15 | Öğrenci Sunumları | | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | | |
| 1 | Kayahan, M., Artık, N., İlbeği, İ., Ercan, R. ve Seval, S. 2004. Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği 6.Teknik Kongresi, Ankara. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 8 | 19/11/2018 | 45 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 07/01/2019 | 45 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | | Arasınav | 2 | 1 | 2 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 8 | 1 | 8 | | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | | Diğer 1 | 3 | 1 | 3 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 51 |
|