|
BTM2016 | Su Ürünlerinde Soğuk Muhafaza Teknikleri | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı çabuk bozulma özelliğine sahip su ürünlerinin bozulmayı geciktirici muhafaza yöntemleri hakkında detaylı bilgiler vererek su ürünleri işleme ve pazarlama alanında çalışacak mezunlarımızın su ürünleri kalitesini ve gıda güvenliğini korumada bu bilgilerini uygulamalarını sağlamaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Su ürünleri gıda kalitesini korumada uygun muhafaza yöntemini seçebilirler. | 1,4 | 1,3,4 | ÖK - 2 : | Su ürünleri pazarlamasında soğuk zincir hakkında yeterli bilgiye sahip olurlar. | 1,4 | 1 | ÖK - 3 : | Donmuş ve çözündürülmüş su ürünlerinde kalite kayıpları hakkında önlem alabilirler. | 1,4 | 1 | ÖK - 4 : | Su ürünleri işleme fabrikalarında su ürünleri muhafaza konularında çalışabilirler. | 1,4 | 1 | ÖK - 5 : | Su ürünleri pazarlama sektöründe çalışabilir veya danışmanlık yapabilirler. | 1,4 | 1,4 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Hammadde veya işlenmiş ürünlerin buzla korunmasında kullanılan buz tipleri, buz üretim şekilleri, süper soğutma, dondurarak depolama teknolojisinin genel prensipleri, dondurma tipleri, dondurma ve dondurularak depolama sırasında meydana gelen değişimler, çözdürme tipleri çözdürme sırasında meydana gelen değişimler, soğuk depolar, soğuk zincirle taşıma |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünlerinin bozulmasına etki eden faktörler | | Hafta 2 | Hammadde veya işlenmiş ürünlerin buzla korunmasında kullanılan buz tipleri, | | Hafta 3 | buz üretim şekilleri, | | Hafta 4 | Süper soğutma | | Hafta 5 | dondurarak depolama teknolojisinin genel prensipleri, | | Hafta 6 | dondurma tipleri | | Hafta 7 | Dondurma tipleri devam | | Hafta 8 | Su ürünlerinin dondurma ve dondurularak depolama sırasında meydana gelen değişimler, | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Donmuş ürünlerin çözdürme tipleri | | Hafta 11 | Donmuş ürünlerin çözdürme sırasında meydana gelen değişimler, | | Hafta 12 | Soğuk depolar | | Hafta 13 | Canlı su ürünlerin taşınması | | Hafta 14 | Taze su ürünlerin soğuk zincirle taşınması | | Hafta 15 | İşlenmiş Ürünlerin soğuk zincirle taşınması | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Köse, S. 2015. Basılmamış ders notları | | 2 | Hall, G.M.1997; Fish processing Technology. Blackie Academic and Professional, London, Second Edition. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16.04.2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 12.06.2025 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 16 | 32 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 3 | 3 | Laboratuar çalışması | 1 | 2 | 2 | Arasınav için hazırlık | 4 | 1 | 4 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 1 | 4 | 4 | Ödev | 1 | 2 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 7 | 1 | 7 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 57 |
|