|
BTM2014 | Deniz Canlıları Yetiştiriciliği | 2+1+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Nadir BAŞÇINAR | Diğer Öğretim Üyesi | Dr. Öğr.Üyesi Ahmet ŞAHİN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Ders öğrencilere deniz canlıları yetiştiriciliğinin sürekli gelişen kapsam ve içeriğini tanıtmayı amaçlamaktadır. Özellikle Türkiye denizlerinde yetiştiriciliğin gelişimi, mevcut durumu ve potansiyeli kapsamlı olarak irdelenmektedir. Mümkün olduğu ölçüde araştırma-geliştirme birimleri ve ticari işletmelerde uygulamalar yapılarak öğrencilerin bilgi yanında görgü ve becerileri de artırılmaya çalışılmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | yetiştiriciliği yapılan deniz canlılarını tanıyabilirler. | 3,11 | 1 | ÖK - 2 : | deniz canlıları yetiştiriciliği yapmak için uygun yer seçebilirler. | 3,11 | 1 | ÖK - 3 : | canlı yem üretebilirler. | 3,11 | 1 | ÖK - 4 : | deniz kafeslerinin dizaynını yapabilirler. | 3,11 | 1 | ÖK - 5 : | deniz balıkları kuluçkahaneleri için gerekli donanımları belirleyebilirler. | 3,11 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Deniz canlıları yetiştiriciliğinin kısa tarihçesi, gelişimi ve kapsamı, Yer seçimi ve su kalitesi gereksinimleri. Canlı yem üretimi. Besin gereksinimleri ve besleme. Başlıca balık ve kabuklu türlerinin yetiştiricilik teknikleri: Deniz levreği ve çipura, yassı balıklar (kalkan) , somon ve deniz alabalığı, orkinos, kefallar, karides, midye ve istiridye. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Deniz canlıları yetiştiriciliğine giriş | | Hafta 2 | Deniz canlıları yetiştiriciliğine uygun yer seçimi | | Hafta 3 | Deniz canlıları yetiştiriciliğine sistem seçimi: Tank, kafes, şamandıra-halat | | Hafta 4 | Canlı yem üretimi: Alg üretimi | | Hafta 5 | Canlı yem üretimi : Rotifer ve artemia üretimi | | Hafta 6 | Deniz levreği ve çipura balıklarının biyoekolojik özellikleri | | Hafta 7 | Deniz levreği ve çipura balıkları yetiştiriciliği: Damızlık yönetimi ve döl alımı | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Deniz levreği ve çipura balıkları bakım ve beslenmesi | | Hafta 10 | Karides yetiştiriciliği | | Hafta 11 | Kalkan balığı yetiştiriciliği | | Hafta 12 | Orkinos yetiştiriciliği. | | Hafta 13 | Salmon yetiştiriciliği | | Hafta 14 | Midye ve istiridye yetiştiriciliği | | Hafta 15 | Potansiyel balık türleri ve yetiştiriciliği. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Tucker, J. W, 1998. Marine Fish Culture. Kluwer Academic Publishers, Boston, 760 s. | | 2 | Moretti, A. , Fernandez-Criado, M. P. , Cittolin, G. , Guidastri, R. , 1999. Manual on Hatchery Production of Seabass and Gilthead Seabream, Vol. 1, FAO, Rome. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 18/04/2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06/06/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 5 | 14 | 70 | Arasınav için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Uygulama | 1 | 14 | 14 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 147 |
|