|
BTM3027 | Su Ürünleri İşleme Mühendisliği | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Muhammet BORAN | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | su ürünleri işlemede kullanılan temel mühendislik konularında bilgi sahibi olurlar. | 1,4 | 1 | ÖK - 2 : | su ürünlerinin işlenmesinde kullanılan prosesleri oluşturup bu proseslerin yürütülmesini sağlayabilirler. | 1,4 | 1 | ÖK - 3 : | işlenmiş su ürünlerinde kalite kontrolü yapabilirler. | 1,4 | 1 | ÖK - 4 : | su ürünleri işleyen işletmelerde optimizasyona yönelik çalışmalar yürütebilirler. | 1,4 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünlerinde kalite kontrolü. | | Hafta 2 | Soğuk depolama ile ilgili tanımlar, soğutma yöntemleri, soğutma makinalarının prensipleri. | | Hafta 3 | Mekanik soğutucular. | | Hafta 4 | Soğutucu sistemlerde temel kavramlar. | | Hafta 5 | Isı kapasitesi ve ısının yayılması. | | Hafta 6 | Soğutucu maddeler ve özellikleri. | | Hafta 7 | Soğutucu sistemlerin yapısı. | | Hafta 8 | Soğuk depolar. | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Dondurma sistemleri. | | Hafta 11 | Kurutma yöntemleri. | | Hafta 12 | Mekanik ayırma işlemleri. | | Hafta 13 | Öğütme parçalama işlemleri. | | Hafta 14 | Fabrika temizlik ve hijyeni. | | Hafta 15 | Su ürünleri işleme fabrikalarında optimizasyon. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Varlık, C., Uğur, M., Gökoğlu N. ve Gün, H. 1993; Su Ürünlerinde Kalite Kontrol İlke ve Yöntemleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 17, İstanbul. | | 2 | Altınkurt, K., Gülyavuz, H. ve Görenoğlu, M. 1983; Soğuk Depolama Tekniği, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul. | | 3 | Özkol, N. 1985; Uygulamalı Soğutma Tekniği, Makine Mühendisleri Odası Yayın No: 115, Ankara. | | 4 | Gürses, Ö.L.1986; Gıda İşleme Mühendisliği II, A.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi ABD, Ankara. | | |
1 | T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2000; Su Ürünleri Kalite Kontrol El Kitabı, Ankara. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 25/11/2021 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/2021 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 12 | 24 | Arasınav için hazırlık | 2 | 3 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 4 | 8 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 68 |
|