|
BTM2023 | Su Ürünlerinde Hijyen ve Sanitasyon | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Dersin başlıca amacı su ürünleri işleme tesislerinde iyi hijyen ve sanitasyon uygulamalarını yönetecek bilgi ve beceriyi öğrencilere kazandırmak |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Su ürünleri işleme fabrikalarında hijyen ve sanitasyonu kotrol altına alabilirler | 4,5,6 | 1,3,4,5 | ÖK - 2 : | Su ürünleri işleme fabrikalarında iyi hijyen ve iyi üretim planı için gerekli prosedürleri hazırlayabilirler | 4,5,6 | 1,3,4,5 | ÖK - 3 : | Su ürünleri hijyen ve sanitasyon konularında işleme fabrikalarına danışmanlık yapabilirler | 4,5,6 | 1,3,4,5 | ÖK - 4 : | Su ürünleri işlemesi için uygun fabrika dizaynı ve yer seçimini yapabilirler | 4,5,6 | 1,3,4,5 | ÖK - 5 : | Su ürünleri işleme fabrikaları için uygun alet ekipman seçebilirler | 4,5,6 | 1,3,4,5 | ÖK - 6 : | Su ürünleri işleme fabrikalarındaki işçilerin iyi üretim ve iyi hijyen, sanitasyon konularında eğitimini yürütebilirler | 4,5,6 | 1,3,4,5 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Su ürünleri işleme tesislerinde hijyen ve sanitasyonun önemi ve HACCP uygulaması ile ilişkisi. Hijyen ve sanitasyon için kullanılan kimyasallar, uygulama yöntemleri, ve çevre ve gıda güvenliği. Hijyen ve sanitasyonda kullanılan alet ve ekipmanlar. Fabrikanın yerleşim şartlarının ve çevresinin durumu ve hijyen kontrolüyle ilişkisi. Böcek ve diğer hayvanların kontrolü. Güvenli gıda muamelesi için (su, boru tesisatı ve atık kontrolü) gerekli sanitasyon işlemleri. Alet ve ekipman hijyeni ve uygun dizaynı. Çalışan personel hijyeni ve sağlığı. Gıdanın, kullanılan diğer içerik ve paketleme materyallerinin kontaminasyonunun önlenmesi. Gıda uygun işleme ve depolamasının kontrolü. Kimyasalların kontaminasyonu önleyici uygun depolanması. Ugyun sanitasyon uygulama prosedürlerinin hazırlanması |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünleri işleme tesislerinde hijyen ve sanitasyonun önemi ve HACCP uygulaması ile ilişkisi. | | Hafta 2 | Hijyen ve sanitasyon için kullanılan kimyasallar, uygulama yöntemleri, ve çevre ve gıda güvenliği. | | Hafta 3 | Hijyen ve sanitasyonda kullanılan alet ve ekipmanlar. | | Hafta 4 | Fabrikanın yerleşim şartlarının ve çevresinin durumu ve hijyen kontrolüyle ilişkisi. | | Hafta 5 | Böcek ve diğer hayvanların kontrolü. | | Hafta 6 | Güvenli gıda muamelesi için (su, boru tesisatı ve atık kontrolü) gerekli sanitasyon işlemleri. | | Hafta 7 | Alet ve ekipman hijyeni ve uygun dizaynı. | | Hafta 8 | Kısa sınav | | Hafta 9 | Çalışan personel hijyeni ve sağlığı, ve el yıkama. | | Hafta 10 | Gıdanın, kullanılan diğer içerik ve paketleme materyallerinin kontaminasyonunun önlenmesi. | | Hafta 11 | Gıda uygun işleme ve depolamasının kontrolü. | | Hafta 12 | Kimyasalların kontaminasyonu önleyici uygun depolanması. | | Hafta 13 | Ugyun sanitasyon uygulama prosedürlerinin hazırlanması | | Hafta 14 | Uygun sanitasyon ugyulama prosedürlerin hazırlanması devam | | Hafta 15 | Öğrenci sunuları | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Notes of Good Manufacturing Practices, Internet Training Course. Cornell University, USA | | 2 | Basılmamış ders notları, Sevim Köse, 2010 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 10 | 18/11/2024 | 2 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/2025 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 1 | 12 | 12 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 5 | 10 | Arasınav için hazırlık | 5 | 2 | 10 | Uygulama | 1 | 4 | 4 | Ödev | 4 | 4 | 16 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 15 | 2 | 30 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 85 |
|