|
|
| BTM2022 | Mikrobiyoloji | 2+0+1 | AKTS:3 | | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | | Ders Duzeyi | Lisans | | Yazılım Şekli | Zorunlu | | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | | Ön Koşul | Yok | | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 1 saat laboratuar | | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. İlhan ALTINOK | | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Erol Çapkın | | Öğretim Dili | Türkçe | | Staj | Yok | | | | Dersin Amacı: | | Akuatik ekoloji, gıda mikrobiyolojisi, işleme ve değerlendirme teknolojisi gibi derslerinin daha anlaşılabilir olması ve öğrencilerin genel olarak mikrobiyal dünya hakkında bilgi kazanmalarını sağlamak. |
| Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | | ÖK - 1 : | mikroorganizmalar dünyası hakkında bilgi sahibi olurlar. | 3 - 4 | 1 | | ÖK - 2 : | mikroorganizmaları, çeşitli tanı ve teşhis yöntemleri kullanarak tanımlayabilirler. | 3 - 4 | 1 | | ÖK - 3 : | özellikle su ürünleri alanında önemli makroorganizmalar hakkında temel bilgi edinirler. | 3 - 4 | 1 | | ÖK - 4 : | mikroorganizmalarla ilgi öğrendikleri bilgilerini ilerideki mesleki derslerinde kullanabilirler. | 4 - 5 | 1 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | | |
| Mikrobiyolojiye giriş. Mikrobiyolojinin tarihi ve gelişimi. Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması. Mikrobiyal metabolizma. Mikrobiyal gelişme ve kontrol. Bakteriler. Funguslar. Algler. Protozoonlar. Virusler. Mikroorganizmaların determinasyonları. |
| |
| Haftalık Detaylı Ders Planı | | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | | Hafta 1 | Mikrobiyolojideki Temel Bilgiler; Hayatımızdaki Mikroplar ve Kısaca Microbiyolojinin Tarihi. | | | Hafta 2 | Mikroorganizmaların İsimlendirilmesi ve Sınıflandırılması; Mikroorganizma Türleri | | | Hafta 3 | Mikroplar ve İnsan Sağlığı, Mikroplar ve İnsan Hastalıkları. | | | Hafta 4 | Önemli Biyolojik Moleküller; İnorganik ve Organik Bileşenler. | | | Hafta 5 | Mikroskoplar; Işık Mikroskobu, Karanlık Saha Mikroskobu ve Faz-Kontrast Mikroskobu. | | | Hafta 6 | Işık Mikroskobu İçin Örnek Hazırlama ve 'Bakteriler Gıdaları Güvenilir Yapabilirmi?' Üzerine Bir Tartışma. | | | Hafta 7 | Prokaryotik ve Ökaryotik Hücrelerin Temel Anatomisi, Prokaryotik ve Ökaryotik Hücrelerin Karşılaştırılması. | | | Hafta 8 | Arasınav | | | Hafta 9 | Mikrobiyal Metabolizma; Katabolik ve Anabolik Reaksiyonlar. | | | Hafta 10 | Mikrobiyal Büyüme; Büyüme Gereksinimleri, Kültür Besiyerleri, Bakteri Kültürlerini Koruma ve Bakteri Kültürlerinin Gelişimi. | | | Hafta 11 | Mikrobiyal Gelişimin Kontrol Edilmesi. | | | Hafta 12 | Mikrobiyal Genetik; Genetik Materyalin Yapısı ve Fonksiyonu, Bakteriyel Gen Ekspresyonu ve Mutasyonunun Regülasyonu. | | | Hafta 13 | Rekombinant DNA ve Biyoteknoloji | | | Hafta 14 | Bakteri Grupları. | | | Hafta 15 | Akuatik Mikroorganizmalar ve Su Kalitesinde Mikroorganizmaların Rolü. | | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | | |
| 1 | Tortora, G. J., Funke, B.R., Case, C. L.,1997; Microbiology,California, ABD. | | | |
| 1 | Öner, M. , 1986. Genel Mikrobiyoloji, Ege Üni. Fen Fak. Ders Kitapları Serisi No: 94, İzmir. | | | 2 | Ross, F. C., Introductory Microbiology,1983; Ohio, ABD. | | | 3 | Akçelik, M. ve diğ. , 2000. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Ankara. | | | |
| Ölçme Yöntemi | | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | Arasınav | 8 | 21/11/2018 | 1 | 50 | | Dönem sonu sınavı | 16 | 02/01/2019 | 2 | 50 | | |
| Öğrenci Çalışma Yükü | | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | | Arasınav için hazırlık | 2 | 3 | 6 | | Arasınav | 1 | 1 | 1 | | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 3 | 12 | | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | | Toplam Çalışma Yükü | | | 91 |
|