Türkçe | English
MİMARLIK FAKÜLTESİ / İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.icmimarlik.ktu.edu.tr
Tel: +90 0462 3772695
MİMF
MİMARLIK FAKÜLTESİ / İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

IMB3015Mutfak Tasarımı2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüİÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması, Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Tülay ZORLU
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Kullanıcı gereksinmelerine ve işlevsel özelliklerine bağlı olarak konut ve restoran mutfaklarının genel tasarım ilkelerinin öğretilmesi
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : konut ve restoran mutfaklarında yer alan eylemler, ekipmanlar, eylem alanlarını (çalışma bölgeleri), açıklayabilecekler 1,4,7,81,3,5,6,
ÖK - 2 : konutlarda mutfak tipleri ve tasarım ilkelerini özetleyebilecekler1,4,7,81,5,6,
ÖK - 3 : Restoran mutfaklarının tasarım ilkelerini açıklayabilecekler 1,4,7,81,3,5,6,
ÖK - 4 : farklı tip ve özelliklerde mutfak tasarımı yapabilecekler.1,4,7,81,3,5,6,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Fiziksel ve psiko-sosyal kullanıcı gereksinmelerine bağlı olarak; Mutfakların konutlardaki önemi, kullanıcı gereksinmeleri kavramı ve sınıflandırılması. Mutfakta yer alan ekipmanlar, eylemler, eylem alanları (çalışma bölgeleri) , eylem sırası, çalışma üçgeni, mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri. Restoran mutfaklarının genel olarak işlevsel özellikleri ve buna bağlı olarak tasarım ilkeleri, Mutfak tasarımında kullanılan güncel malzemeler ve seçim kriterleri. Mutfak tasarımında önemli. antropometrik boyutlar.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Konut mutfaklarının tarihçesi, Mutfak mekanı tasarımının önemi, Mutfakların konutlardaki diğer mekanlar ile ilişkisi, Kullanıcı gereksinmeleri kavramı.
 Hafta 2Mutfak mekanında gerçekleşen eylemler, eylem sırası, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni.
 Hafta 3Mutfakta yer alan ekipmanlar. Ekipman-Eylem, Ekipman-Kullanıcı İlişkileri. Muffaklarda önemli antropometrik boyutlar.
 Hafta 4Mutfak Tipleri ve bu tiplere ilişkin tasarım ilkeleri.
 Hafta 5Mutfaklarda yeni tasarım yaklaşımları. Mutfak tasarımları ile ilgili öğrenci sunumları.
 Hafta 6Konut mutfaklarında malzeme
 Hafta 7Mutfak tasarımı ile ilgili uygulama.
 Hafta 8Mutfak tasarımı ile ilgili uygulama.
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Restoran mutfaklarında eylemler ve ekipmanlar
 Hafta 11Restoran mutfaklarının tasarım ilkeleri
 Hafta 12Restoran mutfaklarının tasarım ilkeleri ve malzeme seçimi
 Hafta 13Restoran mutfağı tasarımı ile ilgili uygulama
 Hafta 14Öğrencilerin önceden tasarımı yaptıkları mutfaklara ilişkin sunumları.
 Hafta 15Öğrencilerin önceden tasarımı yaptıkları mutfaklara ilişkin sunumları.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1ZORLU T. (2022) MUTFAK TASARIMI Konut Mutfakları ve Endüstriyel Mutfaklar, NOBEL, Yayınevi, ISBN:978-625-427-873-0,
 
İlave Kaynak
1Baytin, N. , 1980, Konut Islak Mekanları, Tübitak Y. A. E. Yayın No: 45, Ankara
2Grandjean E. , 1973, Ergonomics of the Home, Taylor-Francis Ltd, London
3Woodson, E. W. , 1981, Human Factors Design Handbook, Mc Graw-Hiıı Book Co. , New York
4Joyce, P. Ve Swift, P., 1988, Kitchens, ed. Mike Lawrence New Holland Publischer, London
5Ideas for Great Kitchens, Sunset pub, Menlo park, 1991
6Murrel, R. ,1986, Small Kitchens, ad: M. Brezley, London
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 24/11/2021 1 30
Sunum 12
13
14
15
16/12/2021
23/12/2021
30/12/2021
06/01/2022
2
2
2
20
Dönem sonu sınavı 16 18/01/2022 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 4 6 24
Arasınav için hazırlık 5 1 5
Arasınav 1 1 1
Uygulama 0 0 0
Ödev 7 3 21
Dönem sonu sınavı için hazırlık 20 1 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü100