|
IMB3015 | Mutfak Tasarımı | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Tülay ZORLU | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Kullanıcı gereksinmelerine ve işlevsel özelliklerine bağlı olarak konut ve restoran mutfaklarının genel tasarım ilkelerinin öğretilmesi |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | konut ve restoran mutfaklarında yer alan eylemler, ekipmanlar, eylem alanlarını (çalışma bölgeleri), açıklayabilecekler
| 1,4,7,8 | 1,3,5,6, | ÖK - 2 : | konutlarda mutfak tipleri ve tasarım ilkelerini özetleyebilecekler | 1,4,7,8 | 1,5,6, | ÖK - 3 : | Restoran mutfaklarının tasarım ilkelerini açıklayabilecekler
| 1,4,7,8 | 1,3,5,6, | ÖK - 4 : | farklı tip ve özelliklerde mutfak tasarımı yapabilecekler. | 1,4,7,8 | 1,3,5,6, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Fiziksel ve psiko-sosyal kullanıcı gereksinmelerine bağlı olarak; Mutfakların konutlardaki önemi, kullanıcı gereksinmeleri kavramı ve sınıflandırılması. Mutfakta yer alan ekipmanlar, eylemler, eylem alanları (çalışma bölgeleri) , eylem sırası, çalışma üçgeni, mutfak tipleri ve tasarım ilkeleri. Restoran mutfaklarının genel olarak işlevsel özellikleri ve buna bağlı olarak tasarım ilkeleri, Mutfak tasarımında kullanılan güncel malzemeler ve seçim kriterleri. Mutfak tasarımında önemli. antropometrik boyutlar. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Konut mutfaklarının tarihçesi, Mutfak mekanı tasarımının önemi, Mutfakların konutlardaki diğer mekanlar ile ilişkisi, Kullanıcı gereksinmeleri kavramı.
| | Hafta 2 | Mutfak mekanında gerçekleşen eylemler, eylem sırası, çalışma bölgeleri ve çalışma üçgeni.
| | Hafta 3 | Mutfakta yer alan ekipmanlar. Ekipman-Eylem, Ekipman-Kullanıcı İlişkileri. Muffaklarda önemli antropometrik boyutlar.
| | Hafta 4 | Mutfak Tipleri ve bu tiplere ilişkin tasarım ilkeleri.
| | Hafta 5 | Mutfaklarda yeni tasarım yaklaşımları. Mutfak tasarımları ile ilgili öğrenci sunumları.
| | Hafta 6 | Konut mutfaklarında malzeme
| | Hafta 7 | Mutfak tasarımı ile ilgili uygulama.
| | Hafta 8 | Mutfak tasarımı ile ilgili uygulama.
| | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Restoran mutfaklarında eylemler ve ekipmanlar
| | Hafta 11 | Restoran mutfaklarının tasarım ilkeleri
| | Hafta 12 | Restoran mutfaklarının tasarım ilkeleri ve malzeme seçimi | | Hafta 13 | Restoran mutfağı tasarımı ile ilgili uygulama
| | Hafta 14 | Öğrencilerin önceden tasarımı yaptıkları mutfaklara ilişkin sunumları. | | Hafta 15 | Öğrencilerin önceden tasarımı yaptıkları mutfaklara ilişkin sunumları. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı
| | |
1 | ZORLU T. (2022) MUTFAK TASARIMI Konut Mutfakları ve Endüstriyel Mutfaklar, NOBEL, Yayınevi, ISBN:978-625-427-873-0, | | |
1 | Baytin, N. , 1980, Konut Islak Mekanları, Tübitak Y. A. E. Yayın No: 45, Ankara | | 2 | Grandjean E. , 1973, Ergonomics of the Home, Taylor-Francis Ltd, London | | 3 | Woodson, E. W. , 1981, Human Factors Design Handbook, Mc Graw-Hiıı Book Co. , New York | | 4 | Joyce, P. Ve Swift, P., 1988, Kitchens, ed. Mike Lawrence New Holland Publischer, London | | 5 | Ideas for Great Kitchens, Sunset pub, Menlo park, 1991 | | 6 | Murrel, R. ,1986, Small Kitchens, ad: M. Brezley, London | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 24/11/2021 | 1 | 30 | Sunum | 12 13 14 15 | 16/12/2021 23/12/2021 30/12/2021 06/01/2022 | 2 2 2 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 18/01/2022 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 4 | 6 | 24 | Arasınav için hazırlık | 5 | 1 | 5 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 7 | 3 | 21 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 20 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 100 |
|