Eğitim Amaçları : |
|
|
|
Programın Öğrenim Kazanımları : |
|
Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler : |
PÖK-1: | Gıda işleme aşamalarının hijyen ve sanitasyon standartlarına, güncel yasal mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesine katkı sağlayabilir. | |
PÖK-2: | Kalite güvencesi ve kalite yönetim sistemleriyle ilgili temel kavramları bilir ve gıda üretim aşamalarında HACCP'i temel alan kalite güvenliği sistemlerinin önemine uygun şekilde çalışmalar yürütebilir. | |
PÖK-3: | Gıda teknolojisi laboratuvarında temel analitik teknikleri kullanarak gıda örneklerini analiz edebilir, sonuçlarını istatistiksel yöntemlerle değerlendirebilir ve yorumlayabilir. | |
PÖK-4: | Gıda üretim aşamalarında ve laboratuvarlarında yer alan alet ve ekipmanları tanır ve iş sağlığı ve güvenliğine uygun kullanımını sağlayabilir. | |
PÖK-5: | Bireysel veya takım çalışmaları yapabilme bilinci edinir, mesleki ve etik sorumluluk bilincinin önemini kavrar. | |
PÖK-6: | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilinciyle ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve becerisini sürekli geliştirir. | |
PÖK-7: | Gıda üretimi süreçlerinde ortaya çıkan atıkların, bertaraf ve geri dönüşüm süreçlerinin yönetiminin önemini kavrar. | |
PÖK-8: | Gıda üretim teknolojileri, gıda muhafaza ilkeleri, gıda kalite kontrol parametreleri hakkında bilgi sahibi olur, her türlü fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirebilme ve yorumlayabilme yetkinliğine sahip olur . | |
PÖK-9: | Özel gıdaların (temel besin grupları dışında kalan) üretim teknolojileri ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olur ve üretim sürekliliğinin sağlanabilmesi için fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirebilir. | |
PÖK-10: | Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanarak gıda üretimi süreçlerinde ve kalite kontrolünde ortaya çıkabilecek verileri bilgisayar ortamında toplayabilir, değerlendirebilir, sunu hazırlayabilir. | |
PÖK-11: | Gıda katkı maddelerinin özelliklerine ve ilgili mevzuata ilişkin teorik bilgiye sahip olur. | |
PÖK-12: | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilir ve bunların gıda üretim süreçleri, gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilir. | |
PÖK-13: | Gıda işleme ilkeleriyle birlikte temel gıda teknolojileri ve gıda endüstrisinde kullanılan makineler hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine ve yetkinlikleri kapsamında uygulayabilme becerisine sahip olur. | |
PÖK-14: | Matematik, fen bilimleri ve mesleki alanda temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazanır. | |
PÖK-15: | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle alandaki bilim ve teknolojideki gelişmeleri iletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak takip eder ve kendini sürekli geliştirme gayesi edinir. | |
PÖK-16: | Alanındaki güncel mesleki gelişmeleri takip edebilecek ve üretim aşamaları sırasında karşılaşabileceği teknik terimleri kavrayabilecek düzeyde yabancı dil kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖK-17: | Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda Türk milletinin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerini benimser. | |
PÖK-18: | Türk dilinin zengin, köklü ve üretken bir dil olduğunu benimseyerek yazılı ve sözlü iletişimde Türk dilini etkin bir şekilde kullanabilir. | |
|
|
TYYÇ/Program Kazanımları Matrisi |
|