Türkçe | English
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/psikoloji
Tel: +90 0462 0462 377 4457
EF
EDEBİYAT FAKÜLTESİ / PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KURULUŞ ve TARİHÇE  
KTÜ Psikoloji Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsünde, Edebiyat Fakültesi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bölüm 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde kurulmuş ve 2024-2025 eğitim öğretim yılı güz döneminde lisans programında öğrenci alımına başlamıştır. Bölümde Uygulamalı Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi ve Deneysel Psikoloji olmak üzere dört anabilim dalı bulunmaktadır ve 2024 yılı itibariyle bir Profesör, bir Doçent, üç Dr. Öğretim Üyesi, iki Dr. Öğretim Görevlisi ve yedi Araştırma Görevlisi yer almaktadır.
KAZANILAN DERECE  
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere psikoloji alanında Lisans Diploması ve psikolog unvanı verilir.
DERECENİN DÜZEYİ  
Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme (AYÇ-YBÖ), 6. Düzey  
EĞİTİM TÜRÜ  
Tam Zamanlı I. Öğretim
KABUL ve KAYIT ŞARTLARI  

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

PROGRAMIN AMACI  
KTÜ Psikoloji Bölümü, lisans eğitimi bünyesinde, hayat boyu ve beceri temelli öğrenme ilkesine dayalı, edinilen kazanımların davranışa dönüştürüleceği, öğrenci merkezli bir eğitim sunarak etik ilkelere bağlı, alanyazın kuram ve kavramları hakkında bilgili, teorik ve uygulamaya dayalı yöntemlerde bilgi ve beceri sahibi olan nitelikli psikologlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI  
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yönerge;
* Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması,
* İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması,
* Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır.
Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
KAZANILACAK DERECEYE YÖNELİK GEREKLİLİKLER ve KURALLAR  
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) tüm dersleri başarıyla tamamlamak için tanımlı geçer notları alarak 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME  
Öğrenciler her ders için ara sınav / yarıyıl içi çalışma (seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Toplam başarı notuna ara sınavın katkısı %50, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler. Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve derslerin en az %70'ine katılması gerekmektedir. Ara ve dönem sonu sınavları önceden ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır.
MEZUNİYET ŞARTLARI  

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) tüm dersleri başarıyla tamamlamak için tanımlı geçer notları alarak 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI  
Psikoloji bölümü mezunları; çeşitli bakanlıklar (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi) ile bu bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlükleri, Denetimli Serbestlik Daire Başkanlıkları, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Hastaneler gibi); anaokulu, kreş ve özel eğitim merkezlerinde; psikoteknik merkezlerinde psikolog ünvanı ile çalışabilmektedir.
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ  
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES puanı, yabancı dil puanı, lisans başarı ortalamaları ve ilgili programın diğer koşullarına göre yazılı veya sözlü mülakat sınavında başarılı olmak suretiyle lisansüstü programlarda (yüksek lisans ve doktora) öğrenim görebilmektedirler.
İLETİŞİM BİLGİLERİ  
Adresi
Telefonu: 0462 377 4457
Belge Geçer: 0462 325 5572
E-Postapsikoloji@ktu.edu.tr
Web Adresihttps://www.ktu.edu.tr/psikoloji
BÖLÜM OLANAKLARI  
KTÜ Psikoloji Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsünde, Edebiyat Fakültesi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bölüme ait bir adet psikoloji laboratuvarı mevcuttur. Bu laboratuvarda çeşitli konularda psikoloji araştırmaları yürütülmektedir. Ayrıca bir Göz İzleme Cihazı edinilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bölüm öğretim üyelerinin ve aday öğrencilerin araştırmalarını yürütmelerinde bu laboratuvardan faydalanma imkanları bulunmaktadır.