|
BTM4028 | Su Ürünleri Gıda Güvenliği ve HACCP | 1+1+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 1 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı su ürünlerinden kaynaklanan gıda tehlikelerini ve kontrol yöntemlerini öğrencilere tanıtmaktır. Ayrıca bu tehlikelerin önlenmesinde uygulanan HACCP sisteminin su ürünleri işletmelerinde uygulanmasını öğretmektir. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Su işleme tekniklerinde gıda güvenliği ve risk analizi yapabilirler | 1,4 | | ÖK - 2 : | su ürünlerindeki tehlikeleri tanımlayabilirler | 1,4 | | ÖK - 3 : | Su ürünleri işleme fabrikalarında HACCP planı hazırlayabilirler | 1,4 | | ÖK - 4 : | Su ürünleri işleme hattı için hazırlanan HACCP planını uygulayabilirler | 1,4 | | ÖK - 5 : | Su ürünleri işleme fabrikalarına su ürünleri gıda güvenliği ve HACCP alanında danışmanlık yapabilirler | 1,4 | | ÖK - 6 : | Su ürünleri işleme fabrikalarının gıda güvenliği açısından denetlenmesi bir resmi kurum adına yapabilirler | 1,4 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Su ürünleri endüstrisinde gıda güvenliğinin önemi, Su ürünlerinde gıda güvenliğini tehdit eden mikroorganizmalar, fiziksel ve kimyasal tehlikeler. Su ürünlerinde tehlike analiz ve kritik kontrol noktaların (HACCP) belirlenmesinin yararları. HACCP sisteminde tehlike ve risk. HACCP ilkeleri. HACCP uygulamasında ön koşul olan hijyen ve sanitasyon. HACCP sisteminde aşamalar. Taze ve işlenmiş su ürünleri endüstrisinde HACCP uygulanışı. HACCP sistemiyle total kalite yönetimi (TQM) arasındaki ilişki. Su ürünlerinde parakende satış ve hizmet sunumlarında (pazarlamasında) HACCP-TQM. QHACCP programı ve tüketici ile ilişkisi. HACCP programının yönetimi ve organizasyonu. Su ürünleri yönetiminde, HACCP ve TQM'e göre uygulanan ulusal ve uluslararası standartlar. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünleri endüstrisinde gıda güvenliğinin önemi, HACCP sisteminde tehlike ve risk. | | Hafta 2 | Su ürünlerinde tehlikelerin tanımı: Su ürünlerinde gıda güvenliğini tehdit eden mikroorganizmalar. | | Hafta 3 | Su ürünlerinde gıda güvenliğini tehdit eden mikroorganizmalar devam | | Hafta 4 | Su ürünlerinde gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel tehlikeler ve alg toksinlari. | | Hafta 5 | Su ürünlerinde gıda güvenliğini tehdit eden kimyasal tehlikeler. | | Hafta 6 | Su ürünlerinde gıda güvenliğini tehdit kimyasal tehlikeler devam... | | Hafta 7 | Su ürünlerinde tehlike analiz ve kritik kontrol noktaların (HACCP) belirlenmesinin yararları. | | Hafta 8 | HACCP ilkeleri. | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | HACCP uygulamasında ön koşul olan hijyen ve sanitasyon. HACCP sisteminde aşamalar. | | Hafta 11 | Taze su ürünleri endüstrisinde HACCP uygulanışı. | | Hafta 12 | İşlenmiş su ürünleri endüstrisinde HACCP uygulanışı. | | Hafta 13 | HACCP sistemiyle total kalite yönetimi (TQM) arasındaki ilişki. HACCP sistemi ve risk analizi. | | Hafta 14 | Su ürünlerinde parakende satış ve hizmet sunumlarında (pazarlamasında) HACCP-TQM. QHACCP programı ve tüketici ile ilişkisi. | | Hafta 15 | HACCP programının yönetimi ve organizasyonu. Su ürünleri yönetiminde, HACCP ve TQM'e göre uygulanan ulusal ve uluslararası standartlar. | | Hafta 16 | Final sınavı | | |
1 | Köse, S. 2015; Basılmamış ders notları. Trabzon | | 2 | Paster, T. 2006; The HACCP Food Safety , Training Manual. Wiley. | | 3 | Martins, Cristina; Soares, Nuno; Vicente, António A. 2016; Food safety in the seafood industry : a practical guide for ISO 22000 and FSSC 22000 implementation. John Wiley and Sons. | | |
1 | Mortimore, S., Sperber, W.H., Wallace, C.A. 2018; Food Safety for the 21st Century: Managing Haccp and Food Safety Throughout the Global Supply Chain, Wiley. | | 2 | Pearson, A.M., Dutson, T.R. 1995; HACCP in meat, poultry, and fish processing, Blackie Academic. | | 3 | Ismail Yüksel Genç, Eduardo Esteves, Abdullah Diler. 2016; Handbook of Seafood: Quality and Safety Maintenance and Applications. Nova Science Pub Inc. | | 4 | bieta Graz | | 5 | yna Daczkowska-Kozon; Bonnie Pan, 2011; Environmental effects on seafood availability, safety, and quality, CRC press. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 15.04.2024 | 2 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 16.06.2025 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 4 | 2 | 8 | Arasınav için hazırlık | 2 | 5 | 10 | Arasınav | 1 | 2 | 2 | Uygulama | 3 | 4 | 12 | Ödev | 2 | 3 | 6 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 2 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 91 |
|