|
BTM4024 | Balık Besleme ve Yem Teknolojisi | 1+1+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 1 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Nadir BAŞÇINAR | Diğer Öğretim Üyesi | - | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Ders öğrencilerin yetiştiriciliği yapılan su canlılarının besin gereksinimleri, beslenme fizyolojileri, rasyon formülasyon, yemleme uygulamaları ve performans değerlendirme konularında bilgi, anlayış ve becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | biyoenerjinin balık türleri tarafından kullanım farklılıkları konusunda yorum yapabilirler. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 2 : | balık beslemede kullanılan yem hammaddelerini tanıyabilirler. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 3 : | rasyon formülasyonu yapabilirler. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 4 : | balıkların yemlenmesi konusunda uygulama yapabilirler. | 1,2,3,4 | 1 | ÖK - 5 : | yetiştiricilik işletmelerinde besleme ile ilgili kayıtları tutabilirler. | 1,2,3,4 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Balık yetiştiriciliği ve besleme. Temel besin maddeleri (protein, lipid ve karbohidrat) , gereksinimleri ve metabolizmaları. Sindirim sistemi ve fizyolojisi. Enerji gereksinimleri ve kullanımı. Vitaminler. Mineraller. Diğer rasyon katkıları. Karma yemlerde kullanılan başlıca yem maddeleri. Yem maddeleri ve yem analizi. Rasyon formülasyonu. Yem üretim teknolojisi. Yem ve hammadde depolama. Yemleme uygulamaları. Kayıt tutma ve değerlendirme. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Balık yetiştiriciliği ve besleme | | Hafta 2 | Besin maddeleri: Proteinler ve amino asitler | | Hafta 3 | Besin maddeleri: Yağlar, karbonhidratlar | | Hafta 4 | Vitamin ve mineral maddeler, yem katkı maddeleri | | Hafta 5 | Besin gereksinimi ve metabolizma | | Hafta 6 | Biyoenerjetik | | Hafta 7 | Balıklarda beslenme ve sindirim | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Yem hammaddeleri | | Hafta 10 | Balık unu ve yağı üretimi | | Hafta 11 | Rasyon formülasyonu | | Hafta 12 | Yem üretim teknolojisi | | Hafta 13 | Besleme uygulamaları | | Hafta 14 | Besleme ile ilgili kayıt işlemleri | | Hafta 15 | Özel yemler. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | De Silva, S. S. and Anderson, T. A. , 1995. Fish Nutrition in Aquaculture. Chapman and Hall, London, England, 319 s. | | |
1 | Lovell, T. (Ed) , 1998. Nutrition and Feeding of Fish. 2nd Edition, Kluwer Academic Publisher, 267 s. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 19/04/2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06/06/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 8 | 1 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 9 | 1 | 9 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 89 |
|