|
BTM3040 | Algal Bioteknoloji | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Rafet Çağrı ÖZTÜRK | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Algal biyoteknoloji de kulllanılan mikro alg ve makro alg gruplarını tanımak ve öğrenmek nerelerde ne amaçlarla kullanıldıklarını bilmek ve öğrenmek. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Ekonomik alg türlerini tanıyabilirler | | 1 | ÖK - 2 : | Alg türlerinden agar üretimini yapabilirler | 5 | 1 | ÖK - 3 : | Alg türlerinden biyodizel ve diğer endüstriyel kimyasal madde üretimi konusunda bilgi sahibi olurlar | 3,5,8,11 | 1 | ÖK - 4 : | Algal biyoteknoloji konusunda bilimsel çalışma yapabilirler | 6,9,11,17 | 3,4,5,6 | ÖK - 5 : | Algal biyoteknoloji konusunda işleme firmalarına danışmanlık yapabilirler | 4,17,19 | 2,6 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Algal biyoteknolojide kullanılan mikro alg ve makro alg türlerinin tanıtılması: bu türlerin sistematiği, biyolojisi ve kısaca anatomik yapıları. Ekonomik alg türlerinin hasatı ve biyoteknolojide kullanılmadan önceki ön işlemleri (temizleme, kurutma vb). Alglerden agar üretimi, Alglerin ARA (arachidonic asit) ve EPA (eicosapentaenoic asit) gibi yağ asitleri, fikosiyanin, fikoeritrin, astaksantin gibi pigment maddeleri ve polisakkarit üretimi üzerine yapılan araştırma ve uygulamalar. Mikroalglerin
yenilenebilir ve toksik olmayan bir enerji kaynağı olan biyo-yakıt üretimindeki potansiyeli. Alglerden sipurilina üretimi, Alglerden alginik asit vb diğer kimyasal maddelerin üretimi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Algal Biyoteknolojiye Giriş | | Hafta 2 | Mikro Alg Türleri ve kullanım alanları | | Hafta 3 | Makro alg türleri ve kullanım alanları | | Hafta 4 | Yeşil Aglerin Genel Özellikleri | | Hafta 5 | Kırmızı Aglerin genel Özellikleri | | Hafta 6 | Kahverengi Algerin Genel Özellikleri | | Hafta 7 | Algal bioteknoloji konusunda yapılan çalışmalar ve uygulamalar | | Hafta 8 | Deniz Alglerinin Kullanım Alanları | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Organik Gübreler, alg besin elementleri | | Hafta 11 | Agar agar üretimi | | Hafta 12 | Alglerin ARA (arachidonic asit) ve EPA (eicosapentaenoic asit) gibi yağ asitleri üretimi, | | Hafta 13 | Alglerden fikosiyanin, fikoeritrin, astaksantin gibi pigment maddeleri ve polisakkarit üretimi üzerine yapılan araştırma ve uygulamalar. | | Hafta 14 | Alglerden alginik asit vb diğer kimyasal maddelerin üretimi | | Hafta 15 | Ödev ve sunumlar | | Hafta 16 | Yıl sonu sınavı | | |
1 | Bux, F. Chisti, Y. (Eds.). Algal Biotechnology. Products and Processes. Springer International Publishing. 2016. VI, 344pages. | | |
1 | Şevket GÖKPINAR ve ark. Algal Biyoteknoloji Çalışmaları, Yunus Ara | | 2 | rma Bülteni 2013 (4): 21-26 | | 3 | Moheimani, N.R. (et al.) (Eds.) (2015). Biomass and Biofuels from Microalgae | | 4 | Eksioglu, S.D. (et al.) (Eds.) (2015). Handbook of Bioenergy | | 5 | Agarwal, A.K. (et al.) (Eds.) (2017). Biofuels | | 6 | Formighieri, C. (2015). Solar-to-Fuel Conversion in Algae and Cyanobacteria | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 09 | 05/04/2018 | 01 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06/06/2018 | 01 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 11 | 22 | Sınıf dışı çalışma | 6 | 2 | 12 | Laboratuar çalışması | 1 | 1 | 1 | Arasınav için hazırlık | 2 | 1 | 2 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 1 | 1 | 1 | Ödev | 5 | 2 | 10 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 51 |
|