|
BTM3028 | Plankton Kültürü | 1+1+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 1 saat teorik ve 1 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Ali Muzaffer FEYZİOĞLU | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Nadir Başçınar, Dr. Öğr. Üyesi İlknur Yıldız | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere planktonik organizmaların üretimi tekniklerini öğretmen ve üretim teknikleri konusunda pratik kazandırmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Plankton fizyolojisi ve ekolojisini öğrenirle | 1,3,6,7,8 | 1,6 | ÖK - 2 : | Kültür ortamlarını hazırlayabilirler | 1,3,6,7 | 4 | ÖK - 3 : | Kültürdeki planktonik organizmaların biyokütlelerinin hesaplamasını yapabilirler. | 1,3,6,7 | 1,6 | ÖK - 4 : | İstenilen türün kültür ortamına alabilirler | 1,6,7 | 1,6 | ÖK - 5 : | Kültüre alınan türleri tanıyabilirler. | 6,7,8 | 1,4 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Planktona giriş, Planktonik organizmalara ait sistematik gruplar, fito ve zooplanktonun endüstriyel ve ticari kullanımları, alg kültürü, için gerekli fiziksel ve kimyasal ortamlar, çeşitli planktonik organizmalara ait kültür özellikleri , saklama ve mikroskop teknikleri. Planktonda biomass tahmin yöntemleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Plankton bilmine giriş, plankton çalışmalarının tarihçesi, plankton ile ilgili alanlar | | Hafta 2 | Planktonik organizmalara pelajik orama adaptasyon mekanizmaları | | Hafta 3 | Planktonik organizmaların sınıflandırılması | | Hafta 4 | Sucul besin ağları besin döngüler, grazing | | Hafta 5 | Planktonun kullanımı | | Hafta 6 | Mikroalglerin tehşisi | | Hafta 7 | Mikroalg kültürü | | Hafta 8 | Kültür ortamındaki fiziksel ve kimyasal ihtiyaçlar | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Kültürde kullanılan besi yerleri ve kimyasallar | | Hafta 11 | Kültür için kullanılan ekipman | | Hafta 12 | Ödev sunuları | | Hafta 13 | Sterlizasyon teknikleri | | Hafta 14 | Alg kültüründe kullanılan besi yerleri, Klasik kesikli kültür yöntemleri, modifiye kesikli kültür,
yarı sürekli kültür yöntemleri | | Hafta 15 | Kültürde biyokütle belirlenmesi için kullanılan teknikler | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Özel, 1992, Planktonoloji. Ege Üniversitesi Basım Evi, İzmir, 277 sayfa | | 2 | Bat, L., SatılmışH.,H., Şahin, F., Üstün, F., Özdemir. Z., ve Ersanlı, E., 2008. Plankton Bilgisi ve Kültürü. NOBEL YAYINCILIK, Ankara, 248 sayfa. | | 3 | Hoff,T.H ve Snell, T.S., 2004. Plankton Culture Manual, Florida Aqua Farm İnc. 183 sayfa | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 12/04/2018 | 45,00 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 31/05/2018 | 45,00 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 12 | 24 | Laboratuar çalışması | 1 | 13 | 13 | Arasınav için hazırlık | 2 | 7 | 14 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Kısa sınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 6 | 18 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 102 |
|