|
BTM3012 | Balıçılık İşl. Yönetim ve Organizasyon Tekniği | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Muhammet Boran | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin başlıca amacı öğrencilere ülkemizde ve dünyadaki mevcut yöntem biçimleri ve bu konudaki yeni strategiler alanında bilgilendirmek, ve yönetici ya da mühendis olarak çalışmayı planlayan öğrencilere bu alanda başarılı olma konusunda gerekli becerileri kazandırmak. Aynı zamanda balıkçılık sektöründe girişimci olmayı planlayan öğrencilerimize bu konuda yardımcı olabilecek bazı bilgi ve becerileri kazandırmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Balıkçılıkla ilgili bir işletmeyi yönetebilirler | 1,4 | 1 | ÖK - 2 : | Balıkçılık işletmesinde olumlu kararlar alabilirler | 1,4 | 1 | ÖK - 3 : | Su ürünleri işleme sektöründe mühendis olarak kararlar alabilirler | 1,4 | 1 | ÖK - 4 : | Balıkçılık sektöründe girişimci olarak yeni bir iş kurma becerisine sahiptirler | 1,4 | 1 | ÖK - 5 : | İşletmelerde toplam kalite yönetimine hakimdirler | 1,4 | 1 | ÖK - 6 : | İşletmelerde insan kaynaklarını yönetebilirler | 1,4 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Balıkçılık işletmeleri. Balıkçılık işletmelerinde yapısal ilişkiler. Yöneten-yönetilen ikilemi ve bilgi toplama. İşletmeci, yönetici ve mühendis kavramları, İşletme yönetimi ile ilgili bazı yaklaşımlar. Organizasyon kavramı. İşletme yönetiminde modeller. Stratejik yöntemler. Dış çevre analizi. İşletme yönetiminde yaratıcılık. İşletme yönetiminde karar alma aşamaları. İşletmelerde iş performans ölçümü. Teknoloji ve yenilik üretimi. Yeni yönetim, yaklaşımlar ve toplam kalite yönetimi. İnsan kaynakları yönetimi.
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Balıkçılık işletmeleri. | | Hafta 2 | Balıkçılık işletmelerinde yapısal ilişkiler. | | Hafta 3 | Yöneten-yönetilen ikilemi ve bilgi toplama. | | Hafta 4 | İşletmeci, yönetici ve mühendis kavramları | | Hafta 5 | İşletme yönetimi ile ilgili bazı yaklaşımlar. | | Hafta 6 | Organizasyon kavramı. | | Hafta 7 | İşletme yönetiminde modeller. | | Hafta 8 | Stratejik yöntemler. | | Hafta 9 | 1. Ara Sınavı | | Hafta 10 | Dış çevre analizi. | | Hafta 11 | İşletme yönetiminde yaratıcılık. İşletme yönetiminde karar alma aşamaları. | | Hafta 12 | İşletmelerde iş performans ölçümü. | | Hafta 13 | Teknoloji ve yenilik üretimi. | | Hafta 14 | Yeni yönetim, yaklaşımlar ve toplam kalite yönetimi | | Hafta 15 | İnsan kaynakları yönetimi | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Dr. Ahmet Göker ELBEK. 1997: İşletme Ekonomisi, Yönetim ve OrganizasyonFacts and figures on the CFP. | | 2 | Basic data on the Common Fisheries Policy. Avrupa Birliği | | 3 | Kalite Yönetimi Ders notları. Muammet Boran. Basılmamış Notlar. | | |
1 | Gıda Sektöründe Sorumlu Yöneticinin El Kitabı. www.zmo.org.tr | | 2 | Türkiye Bankalar Birliği, Risk Yönetimi ve Basel II?nin Kobilere Etkileri. Haziran 2005. | | 3 | İhracata yönelik devlet yatırımları. TC Dış Ticaret Müsteşarlığı | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 15.04.2024 | 2 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 04.06.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 5 | 3 | 15 | Arasınav için hazırlık | 8 | 2 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 12 | 2 | 24 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 86 |
|