|
BTM3022 | Su Kalitesi Yönetimi | 2+0+0 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Erol ÇAPKIN | Diğer Öğretim Üyesi | Prof.Dr.İlhan ALTINOK | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Su ortamlarının kalite sınıflandırmaları, atık suların boşaltım ilkeleri ve kalitesinin korunmasına ilişkin yasal düzenlemeler ile izleme ve denetleme usul ve esasları konularındaki bilgileri öğrencilere aktarmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Su kaynaklarının kalitesini belirleyebilir | 7,8 | 1 | ÖK - 2 : | Su kalite parametrelerini tanımlayabilirler | 7,8 | 1 | ÖK - 3 : | Su kaynaklarının iyileştirilme ve geliştirilme çalışmaları yapabilir | 7,8 | 1 | ÖK - 4 : | Içsu ve denizlerin kullanımlarını konusunda düzenleme yapabilir | 7,8 | 1 | ÖK - 5 : | Su kalitesiyle ilgili izleme çalışmaları yapabilir. | 7,8 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Akuatik ortamda kimyasal dengeler, su kalitesinin önemi, su kalite kriterlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi. Atık suların alıcı ortamlarda etkileri, kirlik yüklerinin tespiti, su kalite kriterleri ve standartlar, su kirliliğinde risk analizleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Kirliliğin genel tanımı ve bu konudaki bazı kavramların açıklaması.
| | Hafta 2 | Su kirliliğinin nedenleri ve çeşitleri.
| | Hafta 3 | Su ortamlarının kalite sınıflandırmaları ve kullanım amaçları
| | Hafta 4 | Su kalitesinin korunmasına ilişkin planlama esasları ve yasakları
| | Hafta 5 | Atık suların boşaltım ilkelerini ve boşaltım izni esasları
| | Hafta 6 | Atık su arıtımı
| | Hafta 7 | Örnekleme yöntemleri
| | Hafta 8 | Arasınav
| | Hafta 9 | Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevreye etkisi | | Hafta 10 | Yetiştiricilik tesislerinin izlenmesi
| | Hafta 11 | Tarımsal kaynaklı azot kirlenme
| | Hafta 12 | Pestisitlerin su kalitesine etkisi
| | Hafta 13 | Su kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılacak izleme ve denetleme esasları
| | Hafta 14 | Çevre etki değerlendirme
| | Hafta 15 | Türkiyede su kalitesi yönetimi
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı
| | |
1 | Egemen, O. 2006. Su Kalitesi, Ege Üniversitesi Yayınları No: 14, İzmir. | | |
1 | Weiner, E.R. 2007. Application of Environmental aquatic chemistry, CRS Press. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | 18/04/2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06/06/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 1 | 2 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 1 | 2 | Arasınav için hazırlık | 3 | 1 | 3 | Arasınav | .5 | 1 | .5 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 1 | 3 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 11.5 |
|