|
BTM3020 | Su Ürünlerinde Temel Besin Analizleri | 0+0+2 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Bekir TUFAN | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilere su ürünleri temel besin analizleri hakkında bilgi vermek, su ürünleri besin analizleri konusunda laboratuvar becerileri kazandırmak, su ürünleri analizlerinde kullanılan alet ekipmanları tanıtmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Su ürünleri işleme laboratuvarlarında çalışabilirler | 4,5,6,20 | | ÖK - 2 : | Su ürünleri temel besin analizleri konusunda mevcut yöntemler hakkında bilgi ve analiz becerisine sahip olurlar | 4,5,6,20 | 1,4 | ÖK - 3 : | Su ürünleri temel besin analizlerini yorumlayabilirler | 4,5,6,20 | 1,3,4 | ÖK - 4 : | Su ürünleri temel besin analizleri laboravarlarında çalışma becerisine sahip olurlar | 4,5,6,20 | | ÖK - 5 : | Su ürünleri besin analiz laboratuvarında kullanılan alet ekipmanı tanıyabilirler | 4,5,6,20 | 1,4 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Su ürünleri temel besin değerine giriş. Su ürünleri analiz laboratuvarında uyulması gereken kuralların ve alet ekipmanların tanıtımı. Analizlerde kullanılan cihazların kalibrasyonu. Su ürünleri besin analizleri için örnek alma ve örneklerin analiz öncesi muhafazası ve analizlere hazırlama. Su ürünlerinde net et verimi, randıman hesaplanması ve bazı fiziksel analizler (boy, ağırlık vb ölçüler). Su ürünlerinde su ve kuru madde tayinleri, pH ölçümü. Gıdalarda tuz tayini ve uygulaması, su aktivitesi ölçümü uygulaması. Biyojenik amin analizi ve gıda güvenliği konusunda önemi. Toplam protein ve yağ analizleri uygulaması. Amino asit analiz yöntemleri. Yağ asitleri analizleri hakkında bilgi vermek ve yağ aside analiz uygulaması. Yağ aside analizi uygulaması devam. Vitamin analizinde kullanılan yöntemler. Su ürünlerinde diğer fonksiyonel besin elementler ve tayinleri. Kimyasal analizlerde veri analizleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su ürünleri temel besin değeri hakkında bilgi | | Hafta 2 | Su ürünleri analiz laboratuvarında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi vermek ve alet ekipmanları tanıtımı | | Hafta 3 | Su ürünleri laboratuvarında alet ekipmanı tanıtmak ve kalibrasyon konularında bilgi verilmesi | | Hafta 4 | Su ürünleri besin analizleri için örnek alma ve örneklerin analiz öncesi muhafazası ve analizlere hazırlama | | Hafta 6 | Su ürünlerinde net et verimi, randıman hesaplanması ve bazı fiziksel analizler (boy, ağırlık vb ölçüler) | | Hafta 7 | Su ürünlerinde su ve kuru madde tayinleri, pH ölçümü, | | Hafta 8 | Gıdalarda tuz tayini ve uygulaması, su aktivitesi ölçümü uygulaması | | Hafta 9 | 1. vize | | Hafta 10 | Toplam protein ve yağ analizleri uygulaması | | Hafta 11 | Amino asit analiz yöntemleri hakkında bilgi verilmesi | | Hafta 12 | Yağ asitleri analizleri hakkında bilgi vermek ve yağ aside analiz uygulaması | | Hafta 13 | Yağ aside analizi uygulaması devam. Vitamin analizinde kullanılan yöntemler, | | Hafta 14 | Su ürünlerinde diğer fonksiyonel besin elementler ve tayinleri | | Hafta 15 | Kimyasal analizlerde veri analizleri | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | Köse, S. 2017; Basılmamış ders notları. Trabzon. | | 2 | Nielsen, S.S.2003; Food Analysis. Kluwer Academic Scien. | | |
1 | Greenfield, H., Southgate, D.A.T. 2003; Assuring the Quality of Analytical Data, In: Food Composition Data Part 2. pp. 149-155. Rome, Italy: FAO. | | 2 | Nollet, L.M.L., Toldra, F. 2010; Handbook of Seafood and Seafood Products Analysis. CRC Pres. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 04/04/18 | 2 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 31/05718 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 1 | 14 | 14 | Sınıf dışı çalışma | 5 | 5 | 25 | Laboratuar çalışması | 1 | 10 | 10 | Arasınav için hazırlık | 2 | 1 | 2 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 1 | 1 | 1 | Ödev | 2 | 2 | 4 | Kısa sınav | 4 | 1 | 4 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 6 | 1 | 6 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 69 |
|