|
BTM4041 | Balıkçılıkta Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Su ürünlerinde yan ürünlerin değerlendirilmesi konusunda öğrencileri bilgilendirerek sürdürülebilir balıkçılık politikasına destek sağlamak ve bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalarda öğrencilere alt yapı bilgisi oluşturmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | su ürünleri alanında farklı yan ürünleri tipleri ve kullanım alanlarını kavramış olurlar. | 1,3,4,6 | | ÖK - 2 : | balıklardaki yan ürünler konusunda yorum yapıp bu ürünlerin sanayiye kazandırılması konusunda fikir yürütebilirler. | 1,3,4,6 | | ÖK - 3 : | işleme tesislerindeki işleme atıklarının nasıl kullanılabileceği konusunda karar alabilirler. | 1,3,4,6 | | ÖK - 4 : | su ürünleri yan ürün sanayisi için bilimsel araştırma yapabilirler. | 1,3,4,6 | | ÖK - 5 : | sürdürülebilir balıkçılık politikasında su ürünlerinin etkili kullanımına nasıl katkı sağlayacakları konusunda yorum yapabilirler. | 1,3,4,6 | | ÖK - 6 : | su ürünleri yan ürünlerinden yararlanarak yeni ürün üretebilirler. | 1,3,4,6 | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Giriş. Su ürünlerinde yan ürünler. Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi: Balık unu ve yağı üretimi, İnci üretimi. Surimi üretimi. Balık burger ve köfte yapımı. Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler: Havyar işlemesi. Kabukluların atıklarından kitin ve kitosan eldesi. Balık derisinden elde edilen ürünler. Diğer yan ürünlerin üretim teknolojisi. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Giriş. Su ürünlerinde yan ürün tipleri. | | Hafta 2 | Su ürünleri avcılığı ve hasadındaki yan ürünlerin değerlendirilmesi | | Hafta 3 | Balık unu üretimi | | Hafta 4 | Balık yağı üretimi | | Hafta 5 | Surimi üretimi | | Hafta 6 | Az kullanılan balık türlerinden balık burger ve köfte yapımı. | | Hafta 7 | Su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesinde yöntemler | | Hafta 8 | 1. vize | | Hafta 9 | Balık havyarı üretimi. İnci üretimi | | Hafta 10 | Kabukluların atıklarından kitin ve kitozan üretimi | | Hafta 11 | Balık derisinin ürün üretimi, jelatin üretimi | | Hafta 12 | Diğer yan ürün işleme teknolojileri | | Hafta 13 | Öğrenci sunumları | | Hafta 14 | Öğrenci ödevlerinin değerlendirilmesi | | Hafta 15 | Öğrenci sunumları | | Hafta 16 | Final sınavı | | |
1 | Ockerman, H. W.,1992; Fishery by-products, New York. | | 2 | Köse S. 2010. Basılmamış Ders Notları | | |
1 | Aitken, A., Mackie, U. M., Merritt, J. H. ve Windsor, M. L. 1982; Fish Handling and Processing, 2nd Edition, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Torry Research Station. Edinburgh, Her Majestys Stationary Office. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16.11.2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.01.2025 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 13 | 26 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 5 | 15 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 2 | 10 | Dönem sonu sınavı | 5 | 2 | 10 | Toplam Çalışma Yükü | | | 62 |
|