|
BTM4021 | Gıda Mikrobiyolojisi | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Amaç, öğrecilerin gıdaların kaliteleri, bozulmaları ve güvenli olup olmadıkları konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve gıda hijyeni konusunda donanım kazanmalarını sağlamaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | gıdalardaki mikroflora ve gıdalara sonradan kontamine olacak mikro organizmalar ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olurlar. | 3,5,8,9 | 1 | ÖK - 2 : | gıdalar için kabul edilmiş olan indikatör mikroorganizmalar ile ilgili teorik bilgi ve laboratuarda analiz yöntemlerini öğrenmiş olurlar. | 4,5,9 | 1 | ÖK - 3 : | özellikle, taze veya işlenmiş olarak tüketilen su ürünlerinde gıda güvenliği ve kalite ile ilgili kriterleri öğrenmiş olurlar. | 4,5,9 | 1 | ÖK - 4 : | gıda mikrobiyolojisi dersi kapsamında öğrendikleri bilgileri kullanarak ileride çalışacakları gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını denetleyebilirler. | 4,5,9 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, gıdalarda mikroorganizmaların ve onların toksinlerinin belirlenmesi, gıdaların mikrobiyal bozulmaları, kimyasal ve fiziksel metodlarla gıdaların korunması. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gıdalardaki Mikroorganizmaların Tarihçesi ve Gıdalardaki Önemli Mikroorganizmalar. | | Hafta 2 | Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları. | | Hafta 3 | Mikrobiyal Gelişimi Etkileyen Birincil ve İkincil Parametreler. | | Hafta 4 | Gıdaların Mikrobiyal Güvenliği. | | Hafta 5 | Gıdaların Kalite ve Güveliğinde İndikatör Mikroorganizmalar. | | Hafta 6 | Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar ve Ürünlerinin Belirlenmesi. | | Hafta 7 | Gıda Kaynaklı Hastalıklar; Gıda Kaynaklı Listeriosis. | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Gıda Kaynaklı Hayvansal Parazitler. | | Hafta 10 | Vibrio, Yersinia, ve Campylobacter Türlerinin Neden Olduğu Gıda Kaynaklı Gastroenteritisler. | | Hafta 11 | Su Ürünlerinde Bulunan Mikroorganizma Tipleri ve Görülüş Sıklıkları. | | Hafta 12 | Taze ve İşlenmiş Et Ürünleri, Kümes Hayvanları Eti ve Su Ürünlerinde Bozulma. | | Hafta 13 | Gıdaların Kimyasal Maddelerle Korunması | | Hafta 14 | Gıdaların Işıma ile Muhafazası ve Mikroorganizmaların Işımaya Direnci. | | Hafta 15 | Gıdaların Kurutarak Muhafaza Edilmesi. | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Jay, J. M., 1992; Modern Foof Microbiology,Great Britain. | | 2 | Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1998; Gıda Mikrobiyolojisi, İzmir. | | 3 | Smith, C. J., 1990; Evaluation of the Immunoassay . Development and Application of Immunoassay for Food Analysis, London. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 21.11.2012 | | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 03.01.2013 | | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | | | | |
|