|
BTM4031 | Su Ürünlerinde Kalite Kontrol | 0+0+2 | AKTS:3 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Bekir TUFAN | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Amaç, öğrecilerin gıdaların kaliteleri, bozulmaları ve güvenli olup olmadıkları konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Gıda kalitesinin anlamını ve önemini öğrenir. | 1,3,4,5 | 1 | ÖK - 2 : | Kalite özelliklerini,kalite kaybı ve bozulmayı öğrenir. | 1,3,4,5,6 | 1 | ÖK - 3 : | İşlenmiş su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunma yollarını öğrenir. | 1,3,4,5 | 1 | ÖK - 4 : | Su ürünleri standartlarını öğrenir. | 1,3,4,5 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Taze ve işlenmiş su ürünlerinin kalitesini belirleyen fiziksel, kimyasal ve duyusal kalite faktörleri irdelenmektedir. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gıdanın tanımı ve gıdalarda kalite kontrol | | Hafta 2 | Kalite kontrol nedir | | Hafta 3 | Kalite kontrolün sınıflandırılması | | Hafta 4 | Kalite kaybı ve bozulma | | Hafta 5 | Taze ve soğutulmuş su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 6 | Dondurulmuş su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 7 | Kurutulmuş su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 8 | Tuzlanmış su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Marine edilmiş su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 11 | Dumanlanmış su ürünlerinde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 12 | Isıl işlem sonrası konserve ürünlerde kalite ve kalitenin korunması. | | Hafta 13 | Su ürünleri kalite standartları. | | Hafta 14 | Kalite kontrol yöntemleri. | | Hafta 15 | Laboratuvar deneyleri | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Varlık, C., Özden, Ö. ve Erkan, N., 2007; İstanbul Üniversitesi Basım ve Yayınevi Müdürlüğü, İstanbul.Su Ürünlerinde Temel Kalite Kontrol | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Ödev | 9 | 30/12/2016 | | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 12/01/2017 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 3 | 1 | 3 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 4 | 2 | 8 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 56 |
|