|
BTM3021 | Su Ürünleri İşleme Teknolojisi | 2+1+1 | AKTS:6 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik, 1 saat uygulama ve 1 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sevim KÖSE | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Avlanan ve yetiştiriciliği yapılan yapılan su ürünlerinin işlenerek değerlendirilmesi ve yeni ürün geliştirilmesi konularında öğrencilerin ufuk geliştirmeleri amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Türkiye ve Dünyadaki su ürünleri hakkında bilgi sahibi olurlar. | 1,4,6 | 1 | ÖK - 2 : | su ürünlerinin taze olarak tüketime sunulmasında alınması gereken önlemler ve olası riskleri kavramış olurlar. | 1,4,6 | 1 | ÖK - 3 : | su ürünleri işleme ünitelerinde, çeşitli işleme yöntemlerini teknik olarak uygulayabilirler. | 1,4,6 | 1 | ÖK - 4 : | taze ve işlenmiş su ürünlerinde kalite kontrolü yapabilirler. | 1,4,6 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Türkiye ve dünyada deniz ürünleri. Taze tüketime sunulan su ürünleri. Tuzlama, tütsüleme (Dumanlama) , dondurma ve konserve teknolojileri. Taze tüketilen ve işlenmiş deniz ürünlerinde kalite parametreleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Su Ürünlerinin Besin Bileşimi | | Hafta 2 | Su Ürünlerinin Ülkemizdeki Durumu | | Hafta 3 | Soğutma Teknolojisi; Su Ürünlerinde Kullanılan Soğutma Yöntemleri | | Hafta 4 | Soğutma Sırasında Su Ürünlerinde Meydana Gelen Değişimler | | Hafta 5 | Dondurarak Muhafaza Teknolojisinin Genel Prensipleri | | Hafta 6 | Dondurulmuş Su Ürünleri | | Hafta 7 | Su Ürünlerinde Suyun Bulunuş Şekli, Oranları ve Su Aktivitesi | | Hafta 8 | Arasınav | | Hafta 9 | Kurutma İşlemi Sırasında Meydana Gelen Değişimler | | Hafta 10 | Kurutma Yöntemleri | | Hafta 11 | Kurutulmuş Balık Ürünleri | | Hafta 12 | Tuzlamanın Prensibi ve Tuzlama İşlemini Etkileyen Faktörler | | Hafta 13 | Tuzlanmış Ürünlerde Depolama ve Kalite | | Hafta 14 | Dumanlama Teknolojisi | | Hafta 15 | Dumanlanmış Ürünlerde Kalite Değişimleri | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Varlık, C., 2004; Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, İstanbul. | | 2 | Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M., 1999; Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Isparta. | | |
1 | Ockerman, H. W.,1992; Fishery by-products, New York. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 17/11/2024 | 2 | 30 | Laboratuar sınavı | 10 | 27.11.2024 | 3 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/202025 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 6 | 1 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 5 | 2 | 10 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Diğer 1 | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 104 |
|