Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM3021Su Ürünleri İşleme Teknolojisi2+1+1AKTS:6
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Grup çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik, 1 saat uygulama ve 1 saat laboratuar
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Avlanan ve yetiştiriciliği yapılan yapılan su ürünlerinin işlenerek değerlendirilmesi ve yeni ürün geliştirilmesi konularında öğrencilerin ufuk geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Türkiye ve Dünyadaki su ürünleri hakkında bilgi sahibi olurlar.1,4,61
ÖK - 2 : su ürünlerinin taze olarak tüketime sunulmasında alınması gereken önlemler ve olası riskleri kavramış olurlar.1,4,61
ÖK - 3 : su ürünleri işleme ünitelerinde, çeşitli işleme yöntemlerini teknik olarak uygulayabilirler.1,4,61
ÖK - 4 : taze ve işlenmiş su ürünlerinde kalite kontrolü yapabilirler.1,4,61
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Türkiye ve dünyada deniz ürünleri. Taze tüketime sunulan su ürünleri. Tuzlama, tütsüleme (Dumanlama) , dondurma ve konserve teknolojileri. Taze tüketilen ve işlenmiş deniz ürünlerinde kalite parametreleri.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Su Ürünlerinin Besin Bileşimi
 Hafta 2Su Ürünlerinin Ülkemizdeki Durumu
 Hafta 3Soğutma Teknolojisi; Su Ürünlerinde Kullanılan Soğutma Yöntemleri
 Hafta 4Soğutma Sırasında Su Ürünlerinde Meydana Gelen Değişimler
 Hafta 5Dondurarak Muhafaza Teknolojisinin Genel Prensipleri
 Hafta 6Dondurulmuş Su Ürünleri
 Hafta 7Su Ürünlerinde Suyun Bulunuş Şekli, Oranları ve Su Aktivitesi
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Kurutma İşlemi Sırasında Meydana Gelen Değişimler
 Hafta 10Kurutma Yöntemleri
 Hafta 11Kurutulmuş Balık Ürünleri
 Hafta 12Tuzlamanın Prensibi ve Tuzlama İşlemini Etkileyen Faktörler
 Hafta 13Tuzlanmış Ürünlerde Depolama ve Kalite
 Hafta 14Dumanlama Teknolojisi
 Hafta 15Dumanlanmış Ürünlerde Kalite Değişimleri
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Varlık, C., 2004; Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, İstanbul.
2Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M., 1999; Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Isparta.
 
İlave Kaynak
1Ockerman, H. W.,1992; Fishery by-products, New York.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17/11/2024 2 30
Laboratuar sınavı 10 27.11.2024 3 20
Dönem sonu sınavı 16 09/01/202025 2 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 6 1 6
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 2 10
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Diğer 1 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü104