Türkçe | English
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/baltekmuh
Tel: +90 0462 7522805
SDBF
SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BTM4021Gıda Mikrobiyolojisi2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sevim KÖSE
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr. Bekir TUFAN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Amaç, öğrecilerin gıdaların kaliteleri, bozulmaları ve güvenli olup olmadıkları konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve gıda hijyeni konusunda donanım kazanmalarını sağlamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : gıdalardaki mikroflora ve gıdalara sonradan kontamine olacak mikro organizmalar ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olurlar.1,4,5,61
ÖK - 2 : gıdalar için kabul edilmiş olan indikatör mikroorganizmalar ile ilgili teorik bilgi ve laboratuarda analiz yöntemlerini öğrenmiş olurlar.1,4,5,61
ÖK - 3 : özellikle, taze veya işlenmiş olarak tüketilen su ürünlerinde gıda güvenliği ve kalite ile ilgili kriterleri öğrenmiş olurlar.1,4,5,61
ÖK - 4 : gıda mikrobiyolojisi dersi kapsamında öğrendikleri bilgileri kullanarak ileride çalışacakları gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını denetleyebilirler.1,4,5,61
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, gıdalarda mikroorganizmaların ve onların toksinlerinin belirlenmesi, gıdaların mikrobiyal bozulmaları, kimyasal ve fiziksel metodlarla gıdaların korunması. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıdalardaki Mikroorganizmaların Tarihçesi ve Gıdalardaki Önemli Mikroorganizmalar.
 Hafta 2Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları.
 Hafta 3Mikrobiyal Gelişimi Etkileyen Birincil ve İkincil Parametreler.
 Hafta 4Gıdaların Mikrobiyal Güvenliği.
 Hafta 5Gıdaların Kalite ve Güveliğinde İndikatör Mikroorganizmalar.
 Hafta 6Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar ve Ürünlerinin Belirlenmesi.
 Hafta 7Gıda Kaynaklı Hastalıklar; Gıda Kaynaklı Listeriosis.
 Hafta 8Arasınav
 Hafta 9Gıda Kaynaklı Hayvansal Parazitler.
 Hafta 10Vibrio, Yersinia, ve Campylobacter Türlerinin Neden Olduğu Gıda Kaynaklı Gastroenteritisler.
 Hafta 11Su Ürünlerinde Bulunan Mikroorganizma Tipleri ve Görülüş Sıklıkları.
 Hafta 12Taze ve İşlenmiş Et Ürünleri, Kümes Hayvanları Eti ve Su Ürünlerinde Bozulma.
 Hafta 13Gıdaların Kimyasal Maddelerle Korunması
 Hafta 14Gıdaların Işıma ile Muhafazası ve Mikroorganizmaların Işımaya Direnci.
 Hafta 15Gıdaların Kurutarak Muhafaza Edilmesi.
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Jay, J. M., 1992; Modern Foof Microbiology,Great Britain.
2Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1998; Gıda Mikrobiyolojisi, İzmir.
3Smith, C. J., 1990; Evaluation of the Immunoassay . Development and Application of Immunoassay for Food Analysis, London.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 21/11/2018 1 50
Dönem sonu sınavı 16 09/01/2019 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 4 2 8
Arasınav 1 1 1
Ödev 5 2 10
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 3 9
Dönem sonu sınavı 2 1 2
Toplam Çalışma Yükü86