|
HAS 588 | Control of Communicable Diseases | 2+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Öğrencilerin, Türkiye?de sık görülen bulaşıcı infeksiyonların kontrol yöntemleri ve salgın analizi ve sürveyansı konusunda bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Bulaşıcı infeksiyonların temel epidemiyolojik özelliklerini açıklar.
| | | ÖK - 2 : | Aşı ile korunulabilir infeksiyonların temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 3 : | Yakın kişisel temasla bulaşan infeksiyonların temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 4 : | Cinsel ve genital yolla bulaşan infeksiyonların temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 5 : | Su ve gıdayla bulaşan infeksiyonların temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 6 : | Vektörlerle bulaşan infeksiyonların temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 7 : | Zoonozların temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 8 : | Salgın analiz basamaklarını açıklar, verilen salgın örneğini analiz eder.
| | | ÖK - 9 : | Hastane infeksiyonlarının temel epidemiyolojik özelliklerini, korunma ve kontrol yöntemlerini açıklar.
| | | ÖK - 10 : | Bulaşıcı hastalıkların sürveyansının özelliklerini açıklar.
| | | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi, aşı ile korunulabilir infeksiyonlar, yakın kişisel temasla bulaşan infeksiyonlar, cinsel ve genital yolla bulaşan infeksiyonlar, su ve gıdayla bulaşan infeksiyonlar, vektörlerle bulaşan infeksiyonlar, zoonozlar, salgın analizi, sürveyans, hastane infeksiyonları |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Bulaşıcı infeksiyonlar epidemiyolojisi
| | Hafta 2 | Aşı ile korunulabilir infeksiyonlar ? Kızamık-kızamıkçık-kabakulak
| | Hafta 3 | Aşı ile korunulabilir infeksiyonlar ? Difteri ? boğmaca - tetanoz
| | Hafta 4 | Aşı ile korunulabilir infeksiyonlar ? Grip ? Suçiçeği - Pnomokok
| | Hafta 5 | Aşı ile korunulabilir infeksiyonlar ? Çocuk Felci ? Hepatit A ? Hepatit B ? Rota Virüs
| | Hafta 6 | Yakın kişisel temasla bulaşan infeksiyonlar ? Tüberküloz, Alt ve üst solunum yolu infeksiyonları
| | Hafta 7 | Cinsel ve genital yolla bulaşan infeksiyonlar ?Klamidya, Gonore, Trichomoniyazis, B. vajinozis, V. Kandidiyazis
| | Hafta 8 | Ara sınav
| | Hafta 9 | Cinsel ve genital yolla bulaşan infeksiyonlar-Genital herpes, Human papilloma virus, AIDS
| | Hafta 10 | Su ve gıdayla bulaşan infeksiyonlar-Amibiyazis, giardiazis, şigella dizanterisi, kolera, viral gastroenteritler
| | Hafta 11 | Vektörler aracılığıyla bulaşan infeksiyonlar-Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, Sıtma
| | Hafta 12 | Zoonozlar ? Kuduz, Tularemi, şarbon, brusellozis, toksoplazmozis, sestod infeksiyonları
| | Hafta 13 | Salgın analizi ? Salgın analiz yöntemleri ve bir salgın örneği
| | Hafta 14 | Hastane infeksiyonları epidemiyolojisi ve kontrolu
| | Hafta 15 | Bulaşıcı infeksiyonlar sürveyansı
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı
| | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | | | | | | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 4 | 1 | 4 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 5 | 1 | 5 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 2 | 4 | 8 | Toplam Çalışma Yükü | | | 99 |
|