|
TBI5064 | Protein Methods | 2+0+2 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Yüksek Lisans(Tezli) | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | TIBBİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Grup çalışması, Laboratuar Çalışması, Uygulama | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Doç. Dr. Tuba DİNÇER | Diğer Öğretim Üyesi | Gökhan Yıldız, Ersan Kalay | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu dersin amacı; öğrencilerin protein fonksiyonlarını belirlemeye yönelik metotları anlamaları ve uygulayabilmelerini sağlamaktır |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Proteine yönelik bilgisayar analiz programlarını kullanarak proteinlerin üç boyutlu yapısı, korunmuş motifleri ve domainlerini belirleyebilir | | 5 | ÖK - 2 : | İlgilenilen proteinlerin bakteri, maya ve memeli hücrelerinde üretilmesi | | 4 | ÖK - 3 : | İlgilenilen proteinleri saflaştırılması | | 1,3,4 | ÖK - 4 : | İlgilenilen proteini analizi | | 1,3,4,5 | ÖK - 5 : | İlgilenin proteinin diğer proteinler ile etkileşimini araştırılması | | 1,2,4 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Bu dersin altında yer alan konular kapsamında, proteinin fonksiyonunun belirlenmesine yönelik olarak; online kaynaklara dayalı protein bilgisayar analizleri, proteinin bakteri, maya ve memeli hücrelerinde üretilmesi, saflaştırılması, görüntülenmesi ve etkileşimde bulunduğu proteinlerin belirlenmesi yer almaktadır |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Proteindeki temel öğeler; yapısı ve fonksiyonuna yönelik genel bilgilendirme | | Hafta 2 | Proteinin fonksiyonel domainleri | | Hafta 3 | Bilgisayar programları ile yapılan protein sekans analizi ile protein fonksiyonuna ilişkin ipuçlarının belirlenmesi | | Hafta 4 | İlgilenilen proteinin bakteri, maya ve memeli hücrelerde üretilmesi | | Hafta 5 | Üretilen proteinin saflaştırması için kullanılan teknikler | | Hafta 6 | Saflaştırılan proteinin protein jelinde immunoblot ile analizi | | Hafta 7 | Proteinin hücre içi lokasyonunun florosan mikroskobuna dayalı yöntemlerle belirlenmesi | | Hafta 8 | Ara sınav | | Hafta 9 | Proteinin post translasyonel değişikliklerinin analizi | | Hafta 10 | Proteinin etkileştiği proteinlerin belirlenmesi | | Hafta 11 | Protein etkileşiminin doğrulanması için kullanılan teknikler | | Hafta 12 | DNA- Protein etkileşimi | | Hafta 13 | Protein fonksiyonunun tanımlanmasına yönelik deneyler; transkripsiyon analizi, öğrenci seminerleri | | Hafta 14 | Proteomiks?e giriş, öğrenci seminerleri | | Hafta 15 | Öğrenci semineri | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Gwen Taylor, Current Protocols in Protein science, John Wiley and sons, Inc, 2003 | | |
1 | Gregory A petsko and Dogma Ringe, Protein Structure and Function, New Science,2004 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 8 | | 2 | 30 | Kısa sınav | 4 10 | | 1 | 10 | Sunum | 13 14 15 | | 3 | 10 | Ödev | 14 | | 5 | 10 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 2 | 40 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 7 | 14 | Arasınav | 2 | 1 | 2 | Ödev | 2 | 3 | 6 | Kısa sınav | 1 | 2 | 2 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 7 | 14 | Dönem sonu sınavı | 2 | 1 | 2 | Toplam Çalışma Yükü | | | 124 |
|