|
MVET2004 | Zootekni | 4+0+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | VETERİNERLİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 4 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Muammer TİLKİ | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr.Gör.İbrahim UZUN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın Türkiyedeki durumu, insan beslenmesi açısından önemi ve yetiştirme teknikleri ile karlı bir yetiştiriciliğin temel öğelerini öğretmek. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Süt sığırcılığı ve besicilik konusunda bilgiye sahip olur. | 8,9 | 1 | ÖK - 2 : | Sığır ırklarını ve verim özelliklerini bilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 3 : | Manda yetiştiriciliği ve verim özelliklerini bilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 4 : | Koyun-keçi yetiştiriciliği ve ırkların verim özelliklerini bilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 5 : | At ırkları hakkında bilgi sahibi olur. | 8,9 | 1 | ÖK - 6 : | Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın ilerlemesi hakkında fikir sahibi olur. | 8,9 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Sığır, manda, koyun ve keçinin tanımı, dünyada ve Türkiye de hayvancılığın durumu, sığır, koyun, keçi ve at ırkları ve dış görünüşe göre sınıflandırılması, yapağı, süt ve et üretimleri |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Sığırcılığın Önemi ve Türkiye ve Dünyada Sığırcılık | | Hafta 2 | Sığırlarda Tip Kavramı, Et Tipi, Süt Tipi, Kombine Verim Tipi | | Hafta 3 | Yerli ve Kültür Irkı Sığırlar | | Hafta 4 | Sığır Yetiştirmede Etkili Faktörler ve Yetiştirme sistemleri | | Hafta 5 | Sığırcılıkta İşletme Tipleri | | Hafta 6 | Sığır Islahı | | Hafta 7 | Ahırların Planlanması | | Hafta 8 | At ırkları ve yetiştiriciliği | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Manda Yetiştiriciliği | | Hafta 11 | Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Türkiye?de koyun ve keçi yetiştiriciliğinin başlıca sorunları ve çözüm önerileri | | Hafta 12 | Türkiye?de ve dünyada yetiştirilen başlıca koyun ırkları ve verim özellikleri | | Hafta 13 | Türkiye?de ve dünyada yetiştirilen başlıca keçi ırkları ve verim özellikleri | | Hafta 14 | Keçilerde et, tiftik ve süt üretimi, sağım ve hijyen | | Hafta 15 | Hayvancılık işletmelerinde kayıt tutma | | Hafta 16 | Dönem sonu sınav | | |
1 | Evrim , M. Güneş , H., Sığır yetiştiriciliği, İstanbul Üni. Veteriner Fak. Masaüstü Yayımcılık, İstanbul, 2000 | | 2 | Demir ,H. Koyun Keçi yetiştiriciliği, İstanbul Üni. Veteriner Fak. Masaüstü Yayımcılık, İstanbul, 2000 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 4 | 14 | 56 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Arasınav için hazırlık | 3 | 8 | 24 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 6 | 12 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 136 |
|