Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/mackamyo
Tel: +90 0462 3777632
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ / LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MVET2021Arı Yetiştiriciliği2+0+0AKTS:2
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüVETERİNERLİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Onur TOSUN
Diğer Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Onur TOSUN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Eğitimi alan öğrencilerin arı yetiştiriciliği ve arı ürünleri hakkında temel kavram ve bilgileri kavrayabilmesi
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Bal arılarını morfolojik ve fizyolojik olarak tanımlayabilme51,
ÖK - 2 : Koloni bireyleri arasındaki iş bölümü ve organizasyonun kavraya bilme51
ÖK - 3 : Ülkemizde kullanılan bal arısı ırk ve türlerini tanıyabilme51
ÖK - 4 : Modern arı yetiştirme tekniklerini kavrama51,
ÖK - 5 : Geleneksel ve gezici arıcılık yöntemlerini kavrama51
ÖK - 6 : Arı ürünleri ve apiterapi ürünlerini kavrama51
ÖK - 7 : Arı hastalıkları ve zararlıları öğrenip mücadele yöntemlerini kavrama51,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Koloniyi oluşturan bireyler ve genel özellikleri, koloni bireylerinin görevleri ve iş bölümü, kovan içi ve kovan dışı görevleri, Arı ırklarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri, Türkiyede ve dünyadaki arı ırkları ve genel özellikleri, arıcılık teknikleri ve arı hastalıkları, Bal arılarının bitkisel üretime katkısı, İnsan yaşamında bal arılarını yeri ve önemi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Arıcılığın yeri ve önemi, bal arılarının yapısı ve görevleri, yaygın bal arısı alt türleri
 Hafta 2Bal arılarının yaşam evreleri, koloni bireylerinin genel özellikleri, bal arılarında iletişim, polinasyon ve bal arılarının rolü
 Hafta 3Arıcılığa başlarken, arılıkta dikkat edilecekler, arı kovanlarının yapısı, arıcılıkta kullanılan malzemeler
 Hafta 4Arıcılık tipleri, sabit arıcılık, gezginci arıcılık, gezginci arıcılık yapılan yerler
 Hafta 5İLKBAHAR DÖNEMİ ÇALIŞMALARI; ana arı kontrolü ana arı kabullendirme, zayıf kolonileri birleştirme, hastalık ve zararlıların kontrolü, besin kontrolü, besleme koloni mevcudunu geliştirme oğul çalışmaları, ana arı yenileme
 Hafta 6BAL MEVSİMİ ÇALIŞMALARI; çerçeve hazırlama ve kovana verme, ballık katı verme, takviye verme, ana arı ızgarası konulması, koloni destek sistemi, bal hasadı
 Hafta 7SONBAHAR DÖNEMİ ÇALIŞMALARI; arı kışlatma, kışlatma esnasında dikkat edilecekler, kışlatma kayıplarının nedenleri, kışlatmada başarı ölçüsü
 Hafta 8ARI ÜRÜNLERİ; bal, çiçek balları, salgı balları, balın yapımı, balın kimyasal özellikleri, apiterapide balın kullanımı, bal çeşitleri, bal dolum işlemleri, gerçek bal ile sahte balın ayrımı, bal tebliğinde ürün özellikleri
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10ARI ÜRÜNLERİ; polen, polenin kimyasal yapısı, polenin toplanması, polenin hasadı, polenin saklanması, apiterapide polenin kullanımı, polenin tüketimi, arı sütü, arı sütünün kimyasal yapısı, arı sütü üretimi, arı sütünün hasadı, arı sütünün saklanması, apiterapide arı sütünün kullanımı
 Hafta 11ARI ÜRÜNLERİ; propolis, propolis kimyasal yapısı, propolis toplanması, propolis hasadı, propolis saklanması, apiterapide propolis kullanımı, propolis tüketimi, arı zehri, arı zehrinin kimyasal yapısı, arı zehri üretimi, arı zehrinin hasadı, arı zehrinin saklanması, apiterapide arı zehrinin kullanımı
 Hafta 12ARI ÜRÜNLERİ; balmumu, balmumu kimyasal yapısı, balmumu toplanması, balmumunun eritilmesi, balmumu ve peteklerin saklanması, balmumunun kullanım alanları, temel petek üretimi, paket arı, paket arı üretimi, paket arıların hazırlanması, paket arılarının kovana yerleştirilmesi
 Hafta 13ANA ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ; ana arının koloni için önemi, ana arı kalitesini etkileyen faktörler, ana arı yetiştirme mevsimi, ana arı yetiştirme yöntemleri
 Hafta 14ARI HASTALIKLARI VE ZARARLILARI; amerikan yavru çürüklüğü, avrupa yavru çürüklüğü, kireç hastalığı, nosema hastalığı, varroa destructor, trake akarı, arı biti, tropilaelaps akarı, virüsler, koloni çökme bozukluğu, küçük kovan böceği, büyük mum güvesi, arı kuşu, eşek arıları, sarıca arılar
 Hafta 15Nektar ve polenli bitkiler, nektar, polen ve balçiği kaynakları, zirai mücadeleden arıları koruma arı sakalı yapımı arıcılıkla ilgili formlar
 Hafta 16final sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Diana S. ve Avitabile A, 2004. Arı yettiştiriciliği ve hastalıkları, ankara özkan matbaacılık
 
İlave Kaynak
1Doğaroğlu,M.,2009."Modern Arıcılık Teknikleri".Doğa Arıcılık Tic.,Tekirdağ
2Kayral G. 2010. Arı hastalıkları ve zararlıları, istanbul zafer matbaa
3Genç, F., Dodoloğlu, A., 1993., Arıcılığın Temel Esasları, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları no: 341 Erzurum
4Silici,S.,2009."Bal Arısı Biyolojisi ve Yetiştiriciliği".Eflatun Yayınevi,Ankara
5Öder,E.,2006."Uygulamalı Arıcılık".Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri,İzmir
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Arasınav için hazırlık 1 8 8
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 1 6 6
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü58