Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/mackamyo
Tel: +90 0462 3777632
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ / LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MVET2019Veteriner Meme Sağlığı ve Hijyeni2+0+0AKTS:2
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüVETERİNERLİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Abdulhamit YILDIRIM
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr.Gör. İbrahim UZUN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Sığır sağım Yöntemleri ve ekipmanlarını tanımak, Meme hijyeni ve bakımı, Meme hastalıkları ve onlara karşı alınacak önlemler hakkında bilgi vermek.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Sığır memesinin temel anatomik yapısını kavrar.4,71,
ÖK - 2 : Sağım metotlarını bilir, sağım teknik ve ekipmanlarını tanır. 4,71,
ÖK - 3 : Sığır memesinin savunması hakkında bilgi sahibi olur.4,71,
ÖK - 4 : Sığır mastitis ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur.4,71,
ÖK - 5 : Sığır mastitis teşhis yöntemlerini ve kontrol programlarını kavrar.4,71,
ÖK - 6 : Kaliteli sığır süt üretimi ve önemini kavrar. 4,71,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Sığır meme yapısı ve anatomisi, Sağım yöntemleri ve sağım hijyeni, Kaliteli süt üretimi ve ekonomisi, Meme savunma sistemleri, Mastitisin tanımı ve sınıflandırılması, Mastitisin sebepleri çevresel nedenler, ineğe bağlı nedenler ve mikroorganizmalar, teşhis ve tedavi seçenekleri, korunma yöntemleri.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Meme yapısı ve anatomisi.
 Hafta 2Memenin arteriyel ve venöz dolaşımı.
 Hafta 3Meme savunma sistemleri.
 Hafta 4Sağım yöntemleri ve sağım hijyeni.
 Hafta 5Mastitisin süt inekçiliğinde sağlık ve ekonomik yönden önemi.
 Hafta 6Mastitisin sebepleri çevresel nedenler, ineğe bağlı nedenler ve mikroorganizmalar.
 Hafta 7
 Hafta 8Mastitise neden olan mikroorganizmalar.
 Hafta 9Mastitisin tanımı ve sınıflandırılması.
 Hafta 10Ara Sınav
 Hafta 11Kontagiyöz ve çevresel mastitisler.
 Hafta 12Mastitisin teşhisi.
 Hafta 13Mastitisten korunma yöntemleri ve mastitis kontrol programı.
 Hafta 14Subklinik mastitisler.
 Hafta 15Somatik hücre sayısı.
 Hafta 16Kaliteli süt üretimi ve ekonomisi.
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 saat 50
Dönem sonu sınavı 16 1 saat 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü58