|
MVET2019 | Veteriner Meme Sağlığı ve Hijyeni | 2+0+0 | AKTS:2 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | VETERİNERLİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Abdulhamit YILDIRIM | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr.Gör. İbrahim UZUN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Sığır sağım Yöntemleri ve ekipmanlarını tanımak, Meme hijyeni ve bakımı, Meme hastalıkları ve onlara karşı alınacak önlemler hakkında bilgi vermek. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Sığır memesinin temel anatomik yapısını kavrar. | 4,7 | 1, | ÖK - 2 : | Sağım metotlarını bilir, sağım teknik ve ekipmanlarını tanır. | 4,7 | 1, | ÖK - 3 : | Sığır memesinin savunması hakkında bilgi sahibi olur. | 4,7 | 1, | ÖK - 4 : | Sığır mastitis ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur. | 4,7 | 1, | ÖK - 5 : | Sığır mastitis teşhis yöntemlerini ve kontrol programlarını kavrar. | 4,7 | 1, | ÖK - 6 : | Kaliteli sığır süt üretimi ve önemini kavrar. | 4,7 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Sığır meme yapısı ve anatomisi, Sağım yöntemleri ve sağım hijyeni, Kaliteli süt üretimi ve ekonomisi, Meme savunma sistemleri, Mastitisin tanımı ve sınıflandırılması, Mastitisin sebepleri çevresel nedenler, ineğe bağlı nedenler ve mikroorganizmalar, teşhis ve tedavi seçenekleri, korunma yöntemleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Meme yapısı ve anatomisi. | | Hafta 2 | Memenin arteriyel ve venöz dolaşımı. | | Hafta 3 | Meme savunma sistemleri. | | Hafta 4 | Sağım yöntemleri ve sağım hijyeni. | | Hafta 5 | Mastitisin süt inekçiliğinde sağlık ve ekonomik yönden önemi. | | Hafta 6 | Mastitisin sebepleri çevresel nedenler, ineğe bağlı nedenler ve mikroorganizmalar. | | Hafta 7 | | | Hafta 8 | Mastitise neden olan mikroorganizmalar. | | Hafta 9 | Mastitisin tanımı ve sınıflandırılması. | | Hafta 10 | Ara Sınav | | Hafta 11 | Kontagiyöz ve çevresel mastitisler. | | Hafta 12 | Mastitisin teşhisi. | | Hafta 13 | Mastitisten korunma yöntemleri ve mastitis kontrol programı. | | Hafta 14 | Subklinik mastitisler. | | Hafta 15 | Somatik hücre sayısı. | | Hafta 16 | Kaliteli süt üretimi ve ekonomisi. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 saat | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 saat | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 58 |
|