|
MVET2007 | Hayvan Besleme ve Yem Bilgisi | 4+0+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | VETERİNERLİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 4 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Muammer TİLKİ | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. İbrahim UZUN | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Temel besin maddelerini (Karbonhidrat, yağ, protein, mineral, vitamin ve su) tanıtmak, fonksiyonlarını öğretmek, yemleri ve yemlerin genel özellikleri ve besin madde içerikleri hakkında, yemlerin değer takdiri konusunda ve çiftlik hayvanları için besin madde gereksinmesi ile ilgili kavramlar hakkında genel bilgi vermek, rasyon hazırlama prensipleri hakkında bilgi kazandırmak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Yemlerin sınıflandırılmasını yapabilir, Yem bitkileri üretiminde bölgelere göre bitki çeşitliliği hakkında bilgi sahibi olur. | 8,9 | 1 | ÖK - 2 : | Çayır ve meranın özelliklerini kavrayabilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 3 : | Yem bitkilerinin işleme metotları hakkında bilgi sahibi olur. | 8,9 | 1 | ÖK - 4 : | Silaj yapımını kavrayabilir ve Yemlerin saklanma koşullarını bilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 5 : | Konsantre yemleri ve özelliklerini bilir. | 8,9 | 1 | ÖK - 6 : | Rasyon hazırlama ilgili kuralları bilir. | 8,9 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Hayvan besleme ile ilgili tanımlar, temel besin maddeleri, vücut ihtiyaçları, farklı türlerin sindirim sistemleri ve farklılıkları, yem bitkileri, Kaba ve konsantre yemlerin tanımı, yem katkı maddeleri, yemlerin işlenmesi rasyon hazırlama yöntemleri, beslenmeye bağlı bozukluklar. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Yem içeriği ve yemlerin sınıflandırılması | | Hafta 2 | Yem içeriği ve yemlerin sınıflandırılması | | Hafta 3 | Çayır ve meralar | | Hafta 4 | Kültür yem bitkileri, yeşil yemlerin kalitesini etkileyen faktörler | | Hafta 5 | Zehirli yem bitkileri, bitki üretim artıkları | | Hafta 6 | Kaba yemlerin silolama yöntemleri | | Hafta 7 | Silaj | | Hafta 8 | Kaba yemleri kurutma yöntemleri, konserve yöntemlerinin yem kalitesine etkisi | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Kök ve yumru yemler, tane yemler | | Hafta 11 | Endüstriyel Artık yem maddeleri | | Hafta 12 | Yem katkı maddeleri, Yemlerin işlenmesi ve saklanmasında kullanılan katkı maddeleri | | Hafta 13 | Konsantre yemleri işleme teknikleri | | Hafta 14 | Rasyon Bilgisi | | Hafta 15 | Rasyon Bilgisi | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Ergün, A. Hayvan besleme ve beslenme hastalıkları, Uğurer y. 2014 | | 2 | Kutlu, H.R. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri Çukurova Üniversitesi, 2008 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 4 | 14 | 56 | Sınıf dışı çalışma | 4 | 14 | 56 | Arasınav için hazırlık | 2 | 8 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 6 | 12 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 142 |
|