Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/mackamyo
Tel: +90 0462 3777632
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ / LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MVET2007Hayvan Besleme ve Yem Bilgisi4+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüVETERİNERLİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 4 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Muammer TİLKİ
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. İbrahim UZUN
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Temel besin maddelerini (Karbonhidrat, yağ, protein, mineral, vitamin ve su) tanıtmak, fonksiyonlarını öğretmek, yemleri ve yemlerin genel özellikleri ve besin madde içerikleri hakkında, yemlerin değer takdiri konusunda ve çiftlik hayvanları için besin madde gereksinmesi ile ilgili kavramlar hakkında genel bilgi vermek, rasyon hazırlama prensipleri hakkında bilgi kazandırmak.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Yemlerin sınıflandırılmasını yapabilir, Yem bitkileri üretiminde bölgelere göre bitki çeşitliliği hakkında bilgi sahibi olur. 8,91
ÖK - 2 : Çayır ve meranın özelliklerini kavrayabilir.8,91
ÖK - 3 : Yem bitkilerinin işleme metotları hakkında bilgi sahibi olur. 8,91
ÖK - 4 : Silaj yapımını kavrayabilir ve Yemlerin saklanma koşullarını bilir. 8,91
ÖK - 5 : Konsantre yemleri ve özelliklerini bilir.8,91
ÖK - 6 : Rasyon hazırlama ilgili kuralları bilir. 8,91
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Hayvan besleme ile ilgili tanımlar, temel besin maddeleri, vücut ihtiyaçları, farklı türlerin sindirim sistemleri ve farklılıkları, yem bitkileri, Kaba ve konsantre yemlerin tanımı, yem katkı maddeleri, yemlerin işlenmesi rasyon hazırlama yöntemleri, beslenmeye bağlı bozukluklar.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Yem içeriği ve yemlerin sınıflandırılması
 Hafta 2Yem içeriği ve yemlerin sınıflandırılması
 Hafta 3Çayır ve meralar
 Hafta 4Kültür yem bitkileri, yeşil yemlerin kalitesini etkileyen faktörler
 Hafta 5Zehirli yem bitkileri, bitki üretim artıkları
 Hafta 6Kaba yemlerin silolama yöntemleri
 Hafta 7Silaj
 Hafta 8Kaba yemleri kurutma yöntemleri, konserve yöntemlerinin yem kalitesine etkisi
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Kök ve yumru yemler, tane yemler
 Hafta 11Endüstriyel Artık yem maddeleri
 Hafta 12Yem katkı maddeleri, Yemlerin işlenmesi ve saklanmasında kullanılan katkı maddeleri
 Hafta 13Konsantre yemleri işleme teknikleri
 Hafta 14Rasyon Bilgisi
 Hafta 15Rasyon Bilgisi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Ergün, A. Hayvan besleme ve beslenme hastalıkları, Uğurer y. 2014
2Kutlu, H.R. Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri Çukurova Üniversitesi, 2008
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 4 14 56
Sınıf dışı çalışma 4 14 56
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 6 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü142