Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/mackamyo
Tel: +90 0462 3777632
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / VETERİNERLİK BÖLÜMÜ / LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MVET1005Veteriner Mikrobiyoloji ve Viroloji3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüVETERİNERLİK BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. İbrahim UZUN
Diğer Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Hüseyin KOÇ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bakterilerin sınıflandırılması, morfolojisi, anatomik ve kimyasal yapısı, beslenmesi ve beslenme çeşitleri, enzimler, üreme, birlikte yaşam ve varyasyonlar hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Bakterilerin İzolasyonu, idenfikasyonu ve üretilmesi, Besi yerleri, preparat hazırlama ve boyama metotları ile Virusları tanıyabilmelerini sağlamak. ,Özelliklerini sıralayabilmek, diğer organizmalardan farklılıklarını sıralayabilmek, sınıflandırabilmek, virusların hayvanlarda yol açan hastalıklarının özelliklerini açıklayabilmelerini ve funguslar konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Mikrobiyolojinin tanımını yapabilir.2,3,51,
ÖK - 2 : Bakterileri sınıflandırabilir ve isimlendirmelerini yapabilir. . 2,3,51,
ÖK - 3 : Mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve üremeleri konusunda bilgi sahibi olur2,3,51,
ÖK - 4 : Virusların Genel Özelliklerini, Sınıflandırma ve Çoğalmalarını bilir.2,3,51,
ÖK - 5 : Önemli Viral Hastalıkları öğrenir, 2,3,51,
ÖK - 6 : Fungus hakkında bilgi sahibi olur.2,3,51,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Bakterilerin sınıflandırılması, morfolojisi, anatomik ve kimyasal yapısı, bakterilerin beslenmesi ve beslenme çeşitleri, Bakterilerde enzimler, üreme, birlikte yaşam ve varyasyonlar. Bakterilerin izolasyonu, idenfikasyonu ve üretilmesi, Besi yerleri, preparat hazırlama ve boyama metotları. Hayvanlarda Önemli Bakteriyel Hastalıklar. Viruslar, Virusların isimlendirilmesi, Virusların Teşhis Yöntemleri Sığır, Koyun-Keçi, Kedi-Köpek, Atların Önemli Viral Hastalıkları.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar
 Hafta 2Sterilizasyon, laboratuvar gereksinimleri
 Hafta 3Bakterilerin kimyasal yapısı, beslenmesi, enzimleri ve üremeleri.
 Hafta 4Bakterilerin kimyasal yapısı, beslenmesi, enzimleri ve üremeleri.
 Hafta 5Önemli Bakteriyel Hastalıklar
 Hafta 6Önemli Bakteriyel Hastalıklar
 Hafta 7Besi yeri hazırlama, ekim yapma ve inkubasyon
 Hafta 8Mikrobiyolojik numune alma
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Mikrobiyolojik analiz yöntemleri
 Hafta 11Boyama yöntemleri, Preparat Hazırlama
 Hafta 12Virusların Genel Özellikleri, Sınıflandırma ve Çoğalma
 Hafta 13Viral Hastalıkların Teşhis Yöntemleri
 Hafta 14Önemli Viral Hastalıklar
 Hafta 15Funguslar
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
11.Arda, M. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, 1981.
22.Gülcü, H.B. Genel Mikrobiyoloji, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, 2001
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 1 50
Dönem sonu sınavı 16 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 3 8 24
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 6 18
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü114