|
MVET1005 | Veteriner Mikrobiyoloji ve Viroloji | 3+0+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | VETERİNERLİK BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. İbrahim UZUN | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Hüseyin KOÇ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bakterilerin sınıflandırılması, morfolojisi, anatomik ve kimyasal yapısı, beslenmesi ve beslenme çeşitleri, enzimler, üreme, birlikte yaşam ve varyasyonlar hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Bakterilerin İzolasyonu, idenfikasyonu ve üretilmesi, Besi yerleri, preparat hazırlama ve boyama metotları ile Virusları tanıyabilmelerini sağlamak. ,Özelliklerini sıralayabilmek, diğer organizmalardan farklılıklarını sıralayabilmek, sınıflandırabilmek, virusların hayvanlarda yol açan hastalıklarının özelliklerini açıklayabilmelerini ve funguslar konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Mikrobiyolojinin tanımını yapabilir. | 2,3,5 | 1, | ÖK - 2 : | Bakterileri sınıflandırabilir ve isimlendirmelerini yapabilir. . | 2,3,5 | 1, | ÖK - 3 : | Mikroorganizmaların izolasyon, identifikasyon ve üremeleri konusunda bilgi sahibi olur | 2,3,5 | 1, | ÖK - 4 : | Virusların Genel Özelliklerini, Sınıflandırma ve Çoğalmalarını bilir. | 2,3,5 | 1, | ÖK - 5 : | Önemli Viral Hastalıkları öğrenir, | 2,3,5 | 1, | ÖK - 6 : | Fungus hakkında bilgi sahibi olur. | 2,3,5 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Bakterilerin sınıflandırılması, morfolojisi, anatomik ve kimyasal yapısı, bakterilerin beslenmesi ve beslenme çeşitleri, Bakterilerde enzimler, üreme, birlikte yaşam ve varyasyonlar. Bakterilerin izolasyonu, idenfikasyonu ve üretilmesi, Besi yerleri, preparat hazırlama ve boyama metotları. Hayvanlarda Önemli Bakteriyel Hastalıklar. Viruslar, Virusların isimlendirilmesi, Virusların Teşhis Yöntemleri Sığır, Koyun-Keçi, Kedi-Köpek, Atların Önemli Viral Hastalıkları. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar | | Hafta 2 | Sterilizasyon, laboratuvar gereksinimleri | | Hafta 3 | Bakterilerin kimyasal yapısı, beslenmesi, enzimleri ve üremeleri. | | Hafta 4 | Bakterilerin kimyasal yapısı, beslenmesi, enzimleri ve üremeleri. | | Hafta 5 | Önemli Bakteriyel Hastalıklar | | Hafta 6 | Önemli Bakteriyel Hastalıklar | | Hafta 7 | Besi yeri hazırlama, ekim yapma ve inkubasyon | | Hafta 8 | Mikrobiyolojik numune alma | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Mikrobiyolojik analiz yöntemleri | | Hafta 11 | Boyama yöntemleri, Preparat Hazırlama | | Hafta 12 | Virusların Genel Özellikleri, Sınıflandırma ve Çoğalma | | Hafta 13 | Viral Hastalıkların Teşhis Yöntemleri | | Hafta 14 | Önemli Viral Hastalıklar | | Hafta 15 | Funguslar | | Hafta 16 | Final Sınavı | | |
1 | 1.Arda, M. Genel Mikrobiyoloji, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, 1981. | | 2 | 2.Gülcü, H.B. Genel Mikrobiyoloji, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları, 2001 | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 3 | 8 | 24 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 6 | 18 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 114 |
|