|
KIML7790 | Fonksiyonel Flatosiyanninler ve Uyg | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | KİMYA ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | -- | Diğer Öğretim Üyesi | Biyokimya Anabilim Dalındaki Öğretim Üyeleri | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Protein yapısı ve organizasyonunun ve protein saflaştırma ve izolasyonunda kullanılan tekniklerin anlaşılması. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | proteinlerin yapısal ve fonksiyonel özelliklerini bilecekler | 1 | 1,3,5,6 | ÖK - 2 : | protein saflaştırma tekniklerini bilecekler | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 3 : | bir materyalden istenilen protein/proteinlerin sırayla hangi basamakları izleyerek saflaştırılacağını bilecekler | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 4 : | saflaştırma ile ilgili çalışmalarında izleyecekleri yolu belirleyebilecekler | 1 | 1,3,5,6 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Protein Yapısı. Protein İzolasyonu ve Saflaştırma Teknikleri. Protein Saflaştırma Basamakları. Santrifüjleme ve Çözünürlüğe Bağlı Teknikler. Kromatografik ve Elektroforetik Metotlar. Protein Karakterizasyonu. Protein Büyüklüğünün ve Şeklinin Tayini. Proteinlerin Spektroskopik Özellikleri ve Konformasyon Analizi. Proteinlerde Primer Yapının Belirlenmesi. Peptitlerin Kimyasal Sentezi. Protein Fonksiyonu ve Enzimler. Aktivite Ölçüm Metodları. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Protein yapısı | | Hafta 2 | Protein izolasyonu ve saflaştırma teknikleri | | Hafta 3 | Protein saflaştırma basamakları | | Hafta 4 | Santrifüjleme, diyaliz ve çözünürlüğe bağlı teknikler | | Hafta 5 | Kromatografik metotlar | | Hafta 6 | Elektroforetik metotlar | | Hafta 7 | Protein karakterizasyonu | | Hafta 8 | Protein büyüklüğünün ve şeklinin tayini | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Proteinlerin spektroskopik özellikleri | | Hafta 11 | Proteinlerin konformasyon analizi, primer yapının belirlenmesi | | Hafta 12 | Peptitlerin kimyasal sentezi | | Hafta 13 | Protein fonksiyonu ve enzimler | | Hafta 14 | Aktivite ölçüm metodları | | Hafta 15 | Protein kimyasında uygulanan teknikler ile ilgili güncel örnekler ve sunumlar | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | A. Telefoncu, 1996; Proteinlerin Saflaştırılması ve Karakterizasyonu, Biyokimya Lisansüstü Yaz Okulu. | | 2 | G. Temizkan ve N. Arda, 2004; Moleküler Biyolojide Kullanılan Yöntemler (2nd Edition), Nobel Tıp Kitabevleri. | | 3 | G. Walsh, 2002; Proteins: Biochemistry and Biotechnology, Chichester:John Wiley and Sons. | | |
1 | M. Rosenberg, 1996; Protein analysis and purification : benchtop techniques, Boston: Birkhauser. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 06/04/2019 | 1,5 | 25 | Sunum | 15 | 18/05/2019 | 1 | 25 | Dönem sonu sınavı | 16 | 25/05/2019 | 2 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 14 | 42 | Laboratuar çalışması | 0 | 0 | 0 | Arasınav için hazırlık | 4 | 8 | 32 | Arasınav | 3 | 2 | 6 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Klinik Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 5 | 14 | 70 | Proje | 0 | 0 | 0 | Kısa sınav | 0 | 0 | 0 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 14 | 42 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 0 | 0 | 0 | Diğer 2 | 0 | 0 | 0 | Toplam Çalışma Yükü | | | 235 |
|