Türkçe | English
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / KİMYA ANABİLİM DALI
DOKTORA
Ders Bilgi Paketi
www.ktu.edu.tr/chemistry or http://www.ktu.edu.tr/fakulte/fenedb/index
Tel: +90 0462 3772525
FBE
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / KİMYA ANABİLİM DALI / DOKTORA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

KIMI7316Carbohydrate Biochemistry and Related Research Techiques3+0+0AKTS:7.5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiDoktora
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüKİMYA ANABİLİM DALI
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Murat KÜÇÜK
Diğer Öğretim ÜyesiYok
Öğretim Diliİngilizce
StajYok
 
Dersin Amacı:
Çeşitli yapılardaki karbohidratların yapı ve fonksiyonlarının, ilgili araştırma tekniklerinin ve bazı polisakkaritlerin araştırma aracı olarak nasıl kullanıldığının öğretilmesi.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : karbohidratlarla ilgili terminolojiyi öğrenecekler.1,31,3,5,6
ÖK - 2 : karbohidratların yapılarını öğrenecekler.1,31,3,5,6
ÖK - 3 : karbohidratların fonksiyonlarını öğrenecekler.1,31,3,5,6
ÖK - 4 : karbohidrat analizlerinin nasıl yapılabildiğini öğrenecekler.1,31,3,5,6
ÖK - 5 : karbohidrat analizlerinin klinik ve endüstriyel önemi hakkında bilgi sahibi olacaklar.1,31,3,5,6
ÖK - 6 : polisakkaritlerin hangi tür araştırmalarda kullanılabildiğini öğrenecekler.1,31,3,5,6
ÖK - 7 : yeni bir yöntem geliştirme bakış açısını öğrenecekler.1,31,3,5,6
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Karbohidratların yapısı, polisakkaritler, karbohidratların kimyasal özellikleri, karbohidratların fonksiyonları, moleküler tanımada karbohidratlar, araştırmalarda kullanılan enstrümantal yöntemler, araştırmalarda kullanılan spektrometrik yöntemler, konjuge karbohidrat yapıları, glikozidik bağlar, glikozitlerin sınıflandırılması, miktar ve yapı analizi, analitik ayırma yöntemlerinde karbohidrat ve konjugatlarının kullanımı, güncel literatürden örnekler.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Karbohidrat yapısı, disakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler
 Hafta 2Karbohidratların kimyasal özellikleri ve etkileşimleri
 Hafta 3Karbohidratların metabolik yolları ve regülasyonları
 Hafta 4Karbohidrat metabolizmasının diğer biyokimyasal işlemlerle ilişkisi
 Hafta 5Karbohidratların fonksiyonları (yapısal, enerji kaynağı, vb.)
 Hafta 6Karbohidratların membranlardan transportu
 Hafta 7Moleküler tanımada karbohidratlar
 Hafta 8Karbohidrat test yöntemleri, araştırmada kullanılan spektrometrik ve diğer enstrümental yöntemler
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Konjuge karbohidrat yapıları, glikozidik bağlar (diğer karbohidratlarla, proteinlerle, nükleik asitlerle, flavonoidlerle, terpenlerle, vb.)
 Hafta 11Glikozitlerin sınıflandırılması, biyoaktif glikozitler
 Hafta 12Miktar ve yapı analizi
 Hafta 13Karbohidratların (monomerik, oligomerik, polimerik) izolasyonu
 Hafta 14Karbohidratların ve konjugatlarının analitik ayırmalarda kullanılması
 Hafta 15Karbohidrat Biyokimyasında uygulanan teknikler ile ilgili güncel örnekler ve sunumlar
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1D. L. Nelson and M. M. Cox, W. H., 2002; Lehninger Principles of Biochemistry, 4th edition, Freeman and Company.
 
İlave Kaynak
1Voet and J.D. Voet, 1995; Biochemistry, 2nd edition, John Wiley and Sons Inc.
2L. Stryer, M. B. Jeremy, J.L. Tymoczko, 2002; Biochemistry, 5th edition, W. H. Freeman and Company.
3P.C. Champe, R.A. Harvey, 1994; Lippincott's Illustrated Reviews: Biochemistry, Champe, Lippincott Williams and Wilkins.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 20/11/2013 1,5 30
Yıl içi çalışma 10 27.11.2013 1,5 20
Dönem sonu sınavı 16 07/01/2014 1,5 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Sınıf dışı çalışma 7 14 98
Arasınav için hazırlık 10 1 10
Ödev 2 7 14
Toplam Çalışma Yükü122