|
KIMI7316 | Carbohydrate Biochemistry and Related Research Techiques | 3+0+0 | AKTS:7.5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Doktora | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | KİMYA ANABİLİM DALI | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Murat KÜÇÜK | Diğer Öğretim Üyesi | Yok | Öğretim Dili | İngilizce | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Çeşitli yapılardaki karbohidratların yapı ve fonksiyonlarının, ilgili araştırma tekniklerinin ve bazı polisakkaritlerin araştırma aracı olarak nasıl kullanıldığının öğretilmesi. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | karbohidratlarla ilgili terminolojiyi öğrenecekler. | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 2 : | karbohidratların yapılarını öğrenecekler. | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 3 : | karbohidratların fonksiyonlarını öğrenecekler. | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 4 : | karbohidrat analizlerinin nasıl yapılabildiğini öğrenecekler. | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 5 : | karbohidrat analizlerinin klinik ve endüstriyel önemi hakkında bilgi sahibi olacaklar. | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 6 : | polisakkaritlerin hangi tür araştırmalarda kullanılabildiğini öğrenecekler. | 1,3 | 1,3,5,6 | ÖK - 7 : | yeni bir yöntem geliştirme bakış açısını öğrenecekler. | 1,3 | 1,3,5,6 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Karbohidratların yapısı, polisakkaritler, karbohidratların kimyasal özellikleri, karbohidratların fonksiyonları, moleküler tanımada karbohidratlar, araştırmalarda kullanılan enstrümantal yöntemler, araştırmalarda kullanılan spektrometrik yöntemler, konjuge karbohidrat yapıları, glikozidik bağlar, glikozitlerin sınıflandırılması, miktar ve yapı analizi, analitik ayırma yöntemlerinde karbohidrat ve konjugatlarının kullanımı, güncel literatürden örnekler. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Karbohidrat yapısı, disakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler | | Hafta 2 | Karbohidratların kimyasal özellikleri ve etkileşimleri | | Hafta 3 | Karbohidratların metabolik yolları ve regülasyonları | | Hafta 4 | Karbohidrat metabolizmasının diğer biyokimyasal işlemlerle ilişkisi | | Hafta 5 | Karbohidratların fonksiyonları (yapısal, enerji kaynağı, vb.) | | Hafta 6 | Karbohidratların membranlardan transportu | | Hafta 7 | Moleküler tanımada karbohidratlar | | Hafta 8 | Karbohidrat test yöntemleri, araştırmada kullanılan spektrometrik ve diğer enstrümental yöntemler | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Konjuge karbohidrat yapıları, glikozidik bağlar (diğer karbohidratlarla, proteinlerle, nükleik asitlerle, flavonoidlerle, terpenlerle, vb.) | | Hafta 11 | Glikozitlerin sınıflandırılması, biyoaktif glikozitler | | Hafta 12 | Miktar ve yapı analizi | | Hafta 13 | Karbohidratların (monomerik, oligomerik, polimerik) izolasyonu | | Hafta 14 | Karbohidratların ve konjugatlarının analitik ayırmalarda kullanılması | | Hafta 15 | Karbohidrat Biyokimyasında uygulanan teknikler ile ilgili güncel örnekler ve sunumlar | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | D. L. Nelson and M. M. Cox, W. H., 2002; Lehninger Principles of Biochemistry, 4th edition, Freeman and Company. | | |
1 | Voet and J.D. Voet, 1995; Biochemistry, 2nd edition, John Wiley and Sons Inc. | | 2 | L. Stryer, M. B. Jeremy, J.L. Tymoczko, 2002; Biochemistry, 5th edition, W. H. Freeman and Company. | | 3 | P.C. Champe, R.A. Harvey, 1994; Lippincott's Illustrated Reviews: Biochemistry, Champe, Lippincott Williams and Wilkins. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 20/11/2013 | 1,5 | 30 | Yıl içi çalışma | 10 | 27.11.2013 | 1,5 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 07/01/2014 | 1,5 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Sınıf dışı çalışma | 7 | 14 | 98 | Arasınav için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Ödev | 2 | 7 | 14 | Toplam Çalışma Yükü | | | 122 |
|