Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
BİYOKİMYA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ / BİYOKİMYA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MBIO2002Gıda Biyokimyası3+0+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüKİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Fatma YAYLACI KARAHALİL
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineral maddeler ve suyun bileşimi ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Temel besin elementlerinin neler olduğunu bilir. 271,
ÖK - 2 : Suyun vücuttaki önemini bilir.271,
ÖK - 3 : Vitamin,protein, lipit, karbohihrat, minerallerin yapı ve fonksiyon ilişkisini bilir.271,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda biyokimyasına giriş, Gıda bileşenleri ve özellikleri: Karbohidratlar, Proteinler, Lipidler ve Su, Gıda İşleme Sırasında Meydana Gelen Biyokimyasal Reaksiyonlar, Esmerleşme Reaksiyonları, Gıda katkı maddeleri, Gıda kontaminantları, Fermentasyon, Gıda Endüstrisinde Kullanılan Enzimler , Probiyotikler, Prebiyotikler ve Sinobiyotikler, Nutrigenomik ve Nanogıdalar, Nükleik asit biyokimyasının gıda alanındaki uygulamaları, Gıda güvenliği , Gıda alerjenleri
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda biyokimyasına giriş
 Hafta 2Gıda bileşenleri ve özellikleri: Karbohidratlar, Proteinler, Lipidler ve Su
 Hafta 3Gıda bileşenleri ve özellikleri: Karbohidratlar, Proteinler, Lipidler ve Su
 Hafta 4Gıda İşleme Sırasında Meydana Gelen Biyokimyasal Reaksiyonlar, Esmerleşme Reaksiyonları
 Hafta 5Gıda katkı maddeleri
 Hafta 6Gıda kontaminantları
 Hafta 7Fermentasyon
 Hafta 8Biyoaktif Protein ve Peptidler, Biyoaktif Proteinlerin Kaynakları
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Gıda Endüstrisinde Kullanılan Enzimler
 Hafta 11Probiyotikler, Prebiyotikler ve Sinobiyotikler, Nutrigenomik ve Nanogıdalar
 Hafta 12Fonksiyonel gıdalar, bitkiler ve diyet katkı maddelerindeki fizyolojik biyoaktif bileşikler
 Hafta 13Nükleik asit biyokimyasının gıda alanındaki uygulamaları
 Hafta 14Gıda güvenliği
 Hafta 15gıda alerjenleri
 Hafta 16Yarıyıl sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1DEMİRCİ, 2014,Gıda Kimyası,İstanbul
 
İlave Kaynak
1FATMA YAYLACI KARAHALİL DERS NOTLARI VE SUNUMLARI
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 26/04/2021 1 50
Dönem sonu sınavı 16 21/06/2021 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 16 48
Arasınav için hazırlık 2 8 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 16 48
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü156