Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
BİYOKİMYA
Ders Bilgi Paketi
http://www.ktu.edu.tr/yuksekokul/mackamyo/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ / BİYOKİMYA
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MBIO2001Kalite Yönetim Sistemleri 2+0+0AKTS:3
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüKİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hacer BAYRAK
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Hacer BAYRAK
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Kalite Yönetim Sistemleri ve süreçleri ilgili farkındalık oluşturarak yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Temel kalite terimlerini kavrar.3,4,51,
ÖK - 2 : Kalite ilkelerinin üretim ve hizmet sürecindeki uygulamalarını kavrar.3,4,51,
ÖK - 3 : Kalite yönetim sisteminin alt yapısının nasıl oluşturulacağını açıklar3,4,51,
ÖK - 4 : İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerini uygular.3,4,51,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Kalite Kavramı, PUKÖ döngüsü, Kalite Yaklaşımları, Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler, Kalite Yönetim Sistemi, Risk Yönetimi ve Değerlendirilmesi (aksiyonların alınması), Dokümantasyonun önemi ve gerekliliği, Kalite Politikası, Kalite Planlaması, Personel Yetkinliği, Alt Yapı ve Kaynak Yönetimi, Yönetimin Gözden Geçirilmesi, Ölçme ve Değerlendirme, İç ve Dış Denetim Faaliyetleri ve Önemi, Uygun Olmayan işin/deneyin/analizin Kontrolü, Sebep-Sonuç İlişkileri vb.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Kalite kavramı, gelişimi ve felsefesi
 Hafta 2Kalite yönetim sistemi temel kavramları ve ilkeleri
 Hafta 3Kalite yönetim sistemi kurulması, kalite politikası ve raporlama
 Hafta 4Kalite yönetim sisteminde dokümantasyon (kalite el kitabı, kalite planları, kalite kayıtları)
 Hafta 5Standardizasyon ve sertifikasyon, ISO 9000
 Hafta 6Çevre, gıda güvenliği ve iş sağlığı- güvenliği, risk değerlendirme standart şartları ve uygulanması
 Hafta 7İstatistiksel proses kontrol ve temel istatistik bilgileri
 Hafta 8İstatistiksel kalite kontrolünde uygulanan teknikler
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Risk belirleme ve Değerlendirme (risk yönetimi TS ISO 31000:2018)
 Hafta 11Risk belirleme ve Değerlendirme (risk yönetimi TS ISO 31000:2018)
 Hafta 12Dokümantasyonun önemi ve gerekliliği, Kalite Politikası, Kalite Planlaması
 Hafta 13Kalite kontrol kavramı
 Hafta 14Personel Yetkinliği, Alt Yapı ve Kaynak Yönetimi, Yönetimin Gözden Geçirilmesi, İç ve Dış Denetim Faaliyetleri ve Önemi
 Hafta 15Ölçme ve Değerlendirme, Uygun Olmayan işin/deneyin/analizin Kontrolü, Sebep-Sonuç İlişkileri vb.
 Hafta 16Final Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Kölük, N., Dilsiz, İ., Kartal, S. C., 2015, Detay Yayıncılık, ANKARA
2TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar
 
İlave Kaynak
1TS EN ISO / IEC 17025:2017 Deney Ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Gereklilikler Standardı
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 24/11/2021 1 50
Dönem sonu sınavı 16 14/01/2022 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Arasınav için hazırlık 1 1 1
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 5 3 15
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 5 1 5
Toplam Çalışma Yükü65