|
MGIT2016 | Yağ Teknolojisi | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak yağ analizlerinin yapılması/değerlendirilmesi ve bitkisel yağ/margarin sanayinde mevcut üretim teknolojilerine yönelik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Bitkisel sıvı yağlarda kalite analizlerini yapabilir. | 3,4,8,13 | 1, | ÖK - 2 : | Rafinasyona yönelik üretim problemlerini tespit edebilir. | 3,4,8,13 | 1, | ÖK - 3 : | Hangi rafinasyon basamağının neden uygulandığına yönelik tartışabilir. | 3,4,8,13 | 1, | ÖK - 4 : | Zeytinyağı ve margarin üretim proseslerini uygulayabilir. | 3,4,8,13 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Lipidlerin Sınıflandırılması, Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Yağlı Tohumların Depolanması, Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretimi, Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler, Mekanik Presleme, Çözgen Ekstraksiyonu, Ham Yağın Rafinasyonu, Deodorizasyon Kayıpları, Fiziksel Rafinasyon, Bitkisel Sıvı Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Yağ Modifikasyon Teknikleri, Margarin Üretim Teknolojisi, Zeytinyağı Üretim Teknolojisi |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Lipidlerin Sınıflandırılması
| | Hafta 2 | Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
| | Hafta 3 | Yağlı Tohumların Depolanması
| | Hafta 4 | Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretimi | | Hafta 5 | Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler
| | Hafta 6 | Mekanik Presleme
| | Hafta 7 | Çözgen Ekstraksiyonu
| | Hafta 8 | Ham Yağın Rafinasyonu
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Deodorizasyon Kayıpları | | Hafta 11 | Fiziksel Rafinasyon
| | Hafta 12 | Bitkisel Sıvı Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri | | Hafta 13 | Yağ Modifikasyon Teknikleri
| | Hafta 14 | Margarin Üretim Teknolojisi | | Hafta 15 | Zeytinyağı Üretim Teknolojisi
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Saygın Gümüşkesen, A., Yemişçioğlu, F. 2010; Bitkisel Katı ve Sıvı Yağ Üretim Teknolojisi, Meta Basım, İzmir. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 19/04/2024 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 03/06/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 15 | 45 | Laboratuar çalışması | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 8 | 2 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 14 | 14 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 2 | 20 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 153 |
|