Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT2016Yağ Teknolojisi2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılBahar Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Laboratuar Çalışması
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak yağ analizlerinin yapılması/değerlendirilmesi ve bitkisel yağ/margarin sanayinde mevcut üretim teknolojilerine yönelik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Bitkisel sıvı yağlarda kalite analizlerini yapabilir.3,4,8,131,
ÖK - 2 : Rafinasyona yönelik üretim problemlerini tespit edebilir.3,4,8,131,
ÖK - 3 : Hangi rafinasyon basamağının neden uygulandığına yönelik tartışabilir. 3,4,8,131,
ÖK - 4 : Zeytinyağı ve margarin üretim proseslerini uygulayabilir.3,4,8,131,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Lipidlerin Sınıflandırılması, Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Yağlı Tohumların Depolanması, Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretimi, Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler, Mekanik Presleme, Çözgen Ekstraksiyonu, Ham Yağın Rafinasyonu, Deodorizasyon Kayıpları, Fiziksel Rafinasyon, Bitkisel Sıvı Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Yağ Modifikasyon Teknikleri, Margarin Üretim Teknolojisi, Zeytinyağı Üretim Teknolojisi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Lipidlerin Sınıflandırılması
 Hafta 2Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
 Hafta 3Yağlı Tohumların Depolanması
 Hafta 4Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretimi
 Hafta 5Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler
 Hafta 6Mekanik Presleme
 Hafta 7Çözgen Ekstraksiyonu
 Hafta 8Ham Yağın Rafinasyonu
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Deodorizasyon Kayıpları
 Hafta 11Fiziksel Rafinasyon
 Hafta 12Bitkisel Sıvı Yağların Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
 Hafta 13Yağ Modifikasyon Teknikleri
 Hafta 14Margarin Üretim Teknolojisi
 Hafta 15Zeytinyağı Üretim Teknolojisi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Saygın Gümüşkesen, A., Yemişçioğlu, F. 2010; Bitkisel Katı ve Sıvı Yağ Üretim Teknolojisi, Meta Basım, İzmir.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 19/04/2024 1 50
Dönem sonu sınavı 16 03/06/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 3 15 45
Laboratuar çalışması 1 14 14
Arasınav için hazırlık 8 2 16
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 2 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü153