|
MGIT2006 | Et ve Ürünleri Teknolojisi | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Gülşah OKUMUŞ YÜKÜNÇ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Et ve et ürünlerinin işlenmesi sürecindeki teknolojik süreç, yöntemler ve kullanılan alet, ekipmanlar hakkında yeterli bilgi ve donanım kazanması; et ve et ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan temel analizleri yaparak elde edilen sonuçları ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunu değerlendirebilmesi amaçlanmaktadır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Etin besin değeri ve kalite kriterlerini değerlendirir. | 3,8,13 | 1, | ÖK - 2 : | Et ve et ürünlerinin işlenmesi sürecindeki temel teknikler ve yöntemler konusunda bilgi ve beceriye sahiptir. | 3,8,13 | 1, | ÖK - 3 : | Et ve et ürünlerinin saklanması, korunması ve ambalajlanmasında kullanılan teknolojiler konusunda temel bilgi ve beceri kazanır. | 3,8,13 | 1, | ÖK - 4 : | Et ve et ürünlerinde kullanılan kalite kontrol analizlerini tanır, uygular ve analiz sonuçlarını yorumlayarak ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunu değerlendirir. | 3,8,13 | 1,2, | ÖK - 5 : | Et ve et ürünleri işleme süreçlerinde hijyenik koşulları sağlama ve kalite standartlarına uygunluk sağlama becerisi kazanır. | 3,8,13 | 1, | ÖK - 6 : | Et ve et ürünleri endüstrisindeki yenilikleri takip etme ve uygulama yeteneği kazanır. | 3,8,13 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Et ve Et Ürünlerinin Özellikleri: Etin besin değeri, bileşimi, çeşitleri ve özellikleri
Et İşleme Teknolojileri: Et işleme teknikleri, et ürünlerinin hazırlanması ve işlenmesi süreçleri.
-Et kesim teknolojisi
-Kanatlı eti üretim teknolojisi
-Fermente sucuk üretim teknolojisi
-Emülsiyon tipi et ürünleri teknolojisi
-Pastırma üretim teknolojisi
-Su ürünleri işleme teknolojisi
Et ve Et Ürünlerinde Muhafaza: Et ürünlerinin korunması, saklanması ve raf ömrünün artırılması için kullanılan yöntemler.
Et ve Et Ürünlerinde Kalite Kontrolü: Et ürünlerinin kalitesini belirleme yöntemleri, kalite standartları ve kalite kontrol süreçleri.
Et ve Et Ürünleri Analizleri: Et ve et ürünlerinin fiziksel ve kimyasal analiz yöntemleri. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Et ve et ürünlerinin özellikleri: Etin besin değeri, bileşimi, çeşitleri ve özellikleri
| | Hafta 2 | Etin kalite özellikleri | | Hafta 3 | Et kesim teknolojisi | | Hafta 4 | Kanatlı eti üretim teknolojisi | | Hafta 5 | Kanatlı eti üretim teknolojisi ve kalite kontrol analizleri | | Hafta 6 | Fermente sucuk üretiminde hammadde ve yardımcı maddelerin özellikleri | | Hafta 7 | Fermente sucuk üretim teknolojisi | | Hafta 8 | Fermente sucuk üretim teknolojisi ve kalite kontrol analizleri | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Emülsiyon tipi et ürünleri üretiminde hammadde ve yardımcı maddelerin özellikleri | | Hafta 11 | Emülsiyon tipi et ürünleri ve kalite kontrol analizleri | | Hafta 12 | Pastırma üretim teknolojisi | | Hafta 13 | Pastırma üretim teknolojisi ve kalite kontrol analizleri | | Hafta 14 | Su ürünleri işleme teknolojisi | | Hafta 15 | Su ürünleri işleme teknolojisi ve kalite kontrol analizleri | | Hafta 16 | Dönem sınavı | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 18.04.2024 | | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.06.2024 | | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 4 | 8 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 1 | 7 | 7 | Ödev | 2 | 7 | 14 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 5 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 125 |
|