Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT2011Gıda Katkı Maddeleri2+0+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ
Diğer Öğretim Üyesiyok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere raf ömrünü uzatan gıda katkı maddelerinin mevzuata uygun olarak değerlendirilmesi ile katkı maddeleri kullanımı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmıştır. Katkı maddelerin daha bilinçli ve amacına uygun kullanımı için gerekli bilgilerin verilmesi hedeflenmiştir.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Gıda katkı maddelerini tanır ve hangi gıdalarda hangi tür katkı maddeleri kullanılması gerektiğini bilir.111,
ÖK - 2 : Gıda katkı maddelerinin insan sağlığına olan etkilerini bilir.111
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin belirlenme yöntemleri, Katkı maddesi kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar, Katkı maddelerinin sağlık üzerine etkisi, Katkı maddelerinin sınıflandırılması, Gıdaların besince zenginleştirilmesi, Katkı maddelerinin (Enzimler, Antimikrobiyaller, Antioksidanlar, Asitler, Çelatlar, Stabilizörler, Modifiye Nişasta, Emülgatörler, Polioller, Lezzet maddeleri, Lezzet artırıcılar, Tatlandırıcılar, Renk maddeleri, Topaklanmayı önleyiciler) gıda sanayinde kullanımı
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları
 Hafta 2Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin belirlenme yöntemleri, Katkı maddesi kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar,
 Hafta 3Katkı maddelerinin sağlık üzerine etkisi, Katkı maddelerinin sınıflandırılması,
 Hafta 4Gıdaların besince zenginleştirilmesi, Enzimler
 Hafta 5Antimikrobiyaller
 Hafta 6Antioksidanlar
 Hafta 7Asitler, Çelatlar
 Hafta 8Stabilizörler, Modifiye Nişasta
 Hafta 9Ara Sınav
 Hafta 10Emülgatörler
 Hafta 11Polioller, Lezzet maddeleri
 Hafta 12Lezzet artırıcılar
 Hafta 13Tatlandırıcılar
 Hafta 14Renk maddeleri
 Hafta 15Topaklanmayı önleyiciler
 Hafta 16Dönem Sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 16.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 26.12.2023 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 4 4 16
Arasınav 1 1 1
Dönem sonu sınavı için hazırlık 2 14 28
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü102