|
MGIT2011 | Gıda Katkı Maddeleri | 2+0+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ | Diğer Öğretim Üyesi | yok | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders ile öğrencilere raf ömrünü uzatan gıda katkı maddelerinin mevzuata uygun olarak değerlendirilmesi ile katkı maddeleri kullanımı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanmıştır. Katkı maddelerin daha bilinçli ve amacına uygun kullanımı için gerekli bilgilerin verilmesi hedeflenmiştir. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Gıda katkı maddelerini tanır ve hangi gıdalarda hangi tür katkı maddeleri kullanılması gerektiğini bilir. | 11 | 1, | ÖK - 2 : | Gıda katkı maddelerinin insan sağlığına olan etkilerini bilir. | 11 | 1 | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin belirlenme yöntemleri, Katkı maddesi kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar, Katkı maddelerinin sağlık üzerine etkisi, Katkı maddelerinin sınıflandırılması, Gıdaların besince zenginleştirilmesi, Katkı maddelerinin (Enzimler, Antimikrobiyaller, Antioksidanlar, Asitler, Çelatlar, Stabilizörler, Modifiye Nişasta, Emülgatörler, Polioller, Lezzet maddeleri, Lezzet artırıcılar, Tatlandırıcılar, Renk maddeleri, Topaklanmayı önleyiciler) gıda sanayinde kullanımı |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları | | Hafta 2 | Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin belirlenme yöntemleri, Katkı maddesi kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar, | | Hafta 3 | Katkı maddelerinin sağlık üzerine etkisi, Katkı maddelerinin sınıflandırılması, | | Hafta 4 | Gıdaların besince zenginleştirilmesi, Enzimler | | Hafta 5 | Antimikrobiyaller | | Hafta 6 | Antioksidanlar | | Hafta 7 | Asitler, Çelatlar | | Hafta 8 | Stabilizörler, Modifiye Nişasta | | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Emülgatörler | | Hafta 11 | Polioller, Lezzet maddeleri | | Hafta 12 | Lezzet artırıcılar | | Hafta 13 | Tatlandırıcılar | | Hafta 14 | Renk maddeleri | | Hafta 15 | Topaklanmayı önleyiciler | | Hafta 16 | Dönem Sınavı | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16.11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 26.12.2023 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 4 | 4 | 16 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 2 | 14 | 28 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 102 |
|