Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT2009Bal ve Şekerli Ürünlerin Analizi2+2+0AKTS:4
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim Sistemi
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiDr. Öğr. Üyesi Esra ULUSOY
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Bal ve benzeri şekerli ürünlerde fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilme 3,41,4,
ÖK - 2 : Analiz sonuçlarını hesaplayabilme ve standartlara göre yorumlayabilme3,41,4,
ÖK - 3 : Arıcılık ürünlerinin ülkemiz açısından önemini kavrayabilme3,41,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Balın tanımı Kaynağına göre bal türleri Üretim şekline/pazara sunuluş şekline göre bal türleri Balın bileşimi Balda asitlik tayini teorik bilgisi Laboratuvar: Balda asitlik tayini için kullanılacak çözeltilerin konsantrasyon hesaplamaları ve hazırlanması
 Hafta 2Balın bileşimini etkileyen faktörler TS3036 Bal Standartı ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinine göre balın taşıması gereken özellikler Türkiye ve Dünya arıcılık verileri, Dünyada bal üretimi, Türkiye'de bal üretimi, illere göre bal üretimi, Türkiye ve Dünya arıcılık ürünleri ticareti istatistikleri Laboratuvar: Balda asitlik tayininde kullanılacak baz çözeltisinin ayarlanması ve hesaplamalarının yapılması
 Hafta 3Balda asitlik tayini için çözelti hazırlama, ayarlama ve asitlik tayini hesaplarının yapılması, sonuçların standartlarla karşılaştırılması ve örnek problem çözümleri. Laboratuvar: Ayarlı baz çözeltisi ile numunelerde asitlik tayini ve sonuçların hesaplanması, yorumlanması ve deney raporunun hazırlanması.
 Hafta 4Refraktometre ve kullanımı. Toplam kuru madde, briks, suda çözünmeyen kuru madde, kırılma indisi kavramları Gıdalarda kuru madde ve nem tayin yöntemleri Laboratuvar: Balda refraktometre ile nem tayini, sonuçların hesaplanması ve standartla karşılaştırılması
 Hafta 5Diastaz sayısı tayini (deney prensibi, diastaz enzimi görevi, optimum pH ve optimujm sıcaklık, denatürasyon, balda diastaz sayısı tayininin amacı, deney çözeltilerinin hazırlanması)
 Hafta 6Diastaz sayısı tayini (deney prensibi, diastaz enzimi görevi, optimum pH ve optimujm sıcaklık, denatürasyon, balda diastaz sayısı tayininin amacı, deney çözeltilerinin hazırlanması)
 Hafta 7Hidroksimetil Furfural (HMF) Analizi
 Hafta 8Hidroksimetil Furfural (Hmf) Analizi
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Balda İnvert Şeker Tayini
 Hafta 11Balda İnvert Şeker Tayini
 Hafta 12Balda Sakkaroz Tayini
 Hafta 13Suda Çözünmeyen Katı Madde Tayini
 Hafta 14Polarimetre ile çevirme açısı tayini
 Hafta 15Renk Tayini
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1TSE; TS 3036 Bal standardı
2Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği
3MEGEP Gıda Teknolojisi Bal Analizleri 1 ve 2 Ders Modülleri, 2012.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 13.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 03.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 1 14 14
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 2 3 6
Arasınav 1 1 1
Ödev 1 14 14
Dönem sonu sınavı için hazırlık 3 4 12
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü104