|
MGIT2009 | Bal ve Şekerli Ürünlerin Analizi | 2+2+0 | AKTS:4 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Dr. Öğr. Üyesi Esra ULUSOY | Diğer Öğretim Üyesi | | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Bal ve benzeri şekerli ürünlerde fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilme
| 3,4 | 1,4, | ÖK - 2 : | Analiz sonuçlarını hesaplayabilme ve standartlara göre yorumlayabilme | 3,4 | 1,4, | ÖK - 3 : | Arıcılık ürünlerinin ülkemiz açısından önemini kavrayabilme | 3,4 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Balın tanımı
Kaynağına göre bal türleri
Üretim şekline/pazara sunuluş şekline göre bal türleri
Balın bileşimi
Balda asitlik tayini teorik bilgisi
Laboratuvar: Balda asitlik tayini için kullanılacak çözeltilerin konsantrasyon hesaplamaları ve hazırlanması | | Hafta 2 | Balın bileşimini etkileyen faktörler
TS3036 Bal Standartı ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinine göre balın taşıması gereken özellikler
Türkiye ve Dünya arıcılık verileri, Dünyada bal üretimi, Türkiye'de bal üretimi, illere göre bal üretimi, Türkiye ve Dünya arıcılık ürünleri ticareti istatistikleri
Laboratuvar: Balda asitlik tayininde kullanılacak baz çözeltisinin ayarlanması ve hesaplamalarının yapılması | | Hafta 3 | Balda asitlik tayini için çözelti hazırlama, ayarlama ve asitlik tayini hesaplarının yapılması, sonuçların standartlarla karşılaştırılması ve örnek problem çözümleri.
Laboratuvar: Ayarlı baz çözeltisi ile numunelerde asitlik tayini ve sonuçların hesaplanması, yorumlanması ve deney raporunun hazırlanması.
| | Hafta 4 | Refraktometre ve kullanımı.
Toplam kuru madde, briks, suda çözünmeyen kuru madde, kırılma indisi kavramları
Gıdalarda kuru madde ve nem tayin yöntemleri
Laboratuvar: Balda refraktometre ile nem tayini, sonuçların hesaplanması ve standartla karşılaştırılması | | Hafta 5 | Diastaz sayısı tayini (deney prensibi, diastaz enzimi görevi, optimum pH ve optimujm sıcaklık, denatürasyon, balda diastaz sayısı tayininin amacı, deney çözeltilerinin hazırlanması) | | Hafta 6 | Diastaz sayısı tayini (deney prensibi, diastaz enzimi görevi, optimum pH ve optimujm sıcaklık, denatürasyon, balda diastaz sayısı tayininin amacı, deney çözeltilerinin hazırlanması) | | Hafta 7 | Hidroksimetil Furfural (HMF) Analizi
| | Hafta 8 | Hidroksimetil Furfural (Hmf) Analizi
| | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | Balda İnvert Şeker Tayini
| | Hafta 11 | Balda İnvert Şeker Tayini | | Hafta 12 | Balda Sakkaroz Tayini
| | Hafta 13 | Suda Çözünmeyen Katı Madde Tayini
| | Hafta 14 | Polarimetre ile çevirme açısı tayini
| | Hafta 15 | Renk Tayini
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | TSE; TS 3036 Bal standardı | | 2 | Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği | | 3 | MEGEP Gıda Teknolojisi Bal Analizleri 1 ve 2 Ders Modülleri, 2012. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 13.11.2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 03.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 1 | 14 | 14 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 2 | 3 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 1 | 14 | 14 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 3 | 4 | 12 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 104 |
|