Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT2015Süt Teknolojisi2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim Sistemi
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Mehtap ER KEMAL
Diğer Öğretim Üyesi
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak1,2,8,121,
ÖK - 2 : Ön işlemleri kontrol etmek 1,2,8,121,
ÖK - 3 : İçme sütü üretimini kontrol etmek 1,2,8,121,
ÖK - 4 : Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek 1,2,8,121,
ÖK - 5 : Peynir üretimini kontrol etmek1,2,8,121,
ÖK - 6 : Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek1,2,8,121,
ÖK - 7 : Yoğurt üretimini kontrol etmek 1,2,8,121,
ÖK - 8 : Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek 1,2,8,121,
ÖK - 9 : Tereyağı üretimini kontrol etmek1,2,8,121,
ÖK - 10 : Dondurma üretimini kontrol etmek 1,2,8,121,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü, Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması
 Hafta 2Sütün temizlenmesi, Sütün havasının ve kokusunun alınması, Süt yağının ayrılması, Sütün standardizasyonu, Sütün Homojenizasyonu
 Hafta 3Pastörize içme sütü
 Hafta 4Sterilize içme sütü, İçme sütlerinin depolanması
 Hafta 5Yoğurt üretimi ve depolanması
 Hafta 6Beyaz peynir üretimi, Kaşar peyniri üretimi
 Hafta 7Lor peyniri üretimi, Eritme peyniri üretimi
 Hafta 8Kremaya uygulanan ön işlemler; Tereyağının üretimi, ambalajlanması ve depolanması
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Süt tozu üretimi ve depolanması
 Hafta 11Meyveli yoğurt üretimi
 Hafta 12Probiyotik yoğurt üretimi, Ayran üretimi
 Hafta 13Kefir üretimi, Krema üretimi
 Hafta 14Kremaya uygulanan ön işlemler; Tereyağının üretimi, ambalajlanması ve depolanması
 Hafta 15Dondurmanın üretimi, ambalajlanması ve depolanması
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Nalan Yılmaz Sarıözlü; Süt ve Süt Ürünlerinin Kalite Kontrolü, Anadolu Üniversitesi Yayını no: 2064
2Mustafa, M.; Süt Teknolojisi I. Bölüm Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Ege Üniversitesi Yayınları.
 
İlave Kaynak
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 17.11.2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 02.01.2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 3 15 45
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 8 1 8
Arasınav 1 1 1
Uygulama 1 14 14
Ödev 1 3 3
Dönem sonu sınavı için hazırlık 10 2 20
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü148