|
MGIT2005 | Enstrümantal Analiz | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Osman ÜÇÜNCÜ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Gıda maddelerinin çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bileşimini belirlemek üzere geliştirilen enstrümental metotlar ve uygulanabilirliği konularında bilgi kazandırmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Enstrümental analiz metotlarınının temellerini açıklayıp değerlendirebilecektir. | 3,15 | 1, | ÖK - 2 : | İlgili cihazlar için kısa bir kullanıcı eğitimi alarak enstrumental analiz metotlarını kullanabilecektir. | 3,15 | 1, | ÖK - 3 : | Enstrümental analiz sonuçlarının yorumlama ve değerlendirmelerini yapabilecektir. | 3,15 | 1, | ÖK - 4 : | Analiz teknikleri arasında karşılaştırma yapabilecektir. | 3,15 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Enstrümental Analiz Metotları Hakkında Genel Bilgi, Enstrümental Gıda Analiz Metotları, Refraktometri, Spektroskopi, UV-Görünür Bölge Spektroskopisi, Floresans ve Fosforesans Spektroskopisi, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Atomik Emisyon ve Atomik Floresans Spektroskopisi, Infrared Spektroskopisi, NMR Spektroskopisi, Kütle Spektroskopisi, Kromatografik Metotlar
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Analitik Yöntemlerin Sınıflandırılması
Enstrümental Analiz Yöntemleri | | Hafta 2 | Refraktometri | | Hafta 3 | Spektroskopik Yöntemler
Absorbsiyon ve Emisyon Spektrometrisi
| | Hafta 4 | UV ve GB Absorbsiyon Metotları | | Hafta 5 | Floresans ve Fosforesans Spektrometrisi | | Hafta 6 | Alev Emisyon Spektrometrisi
Atomik Absorbsiyon Spektrometrisi
| | Hafta 7 | Spektroskopik Yöntemler
IR Spektrometrisi
| | Hafta 8 | Spektroskopik Yöntemler
NMR Spektrometrisi
| | Hafta 9 | Ara Sınav | | Hafta 10 | Kütle Spektrometrisi | | Hafta 11 | Kütle Spektrometrisi
İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) | | Hafta 12 | Ayırma Yöntemleri
Kromatografik Ayırmalara Giriş
| | Hafta 13 | Ayırma Yöntemleri
Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi
| | Hafta 14 | Ayırma Yöntemleri
Gaz Kromatografisi
| | Hafta 15 | Elektroanalitik Yöntemler | | Hafta 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
1 | Hışıl, Y. 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, Ege Üniversitesi Yayınları, No 48, İzmir. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 16/11/2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 10/01/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 14 | 28 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 6 | 1 | 6 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 2 | 14 | 28 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 1 | 10 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 102 |
|