Türkçe | English
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
GIDA TEKNOLOJİSİ
Ders Bilgi Paketi
http://mackamyo.ktu.edu.tr/
Tel: +90 0462 3777637
MAMYO
MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU / GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ / GIDA TEKNOLOJİSİ
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

MGIT2003Özel Gıdalar Teknolojisi2+2+0AKTS:5
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiÖn Lisans
Yazılım ŞekliZorunlu
BölümüGIDA İŞLEME BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze , Uygulama
Dersin Süresi14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama
Öğretim ÜyesiÖğr. Gör. Dr Berrin ÖZKILIÇ
Diğer Öğretim Üyesiyok
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak bazı özel gıdaların üretimi ve kalite kontrolünün kazandırılması amaçlanmıştır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : Şeker (sakkaroz) teknolojisini bilir.91,
ÖK - 2 : Bazı özel gıdaların (Marşmelov, Nugat, Jöle, Sert Şeker, Çikolata, Tahin, Tahin Helvası, Lokum, Cezerye, Pekmez, Pestil, Kahve) üretim teknolojisini bilir ve uygular.91,
ÖK - 3 : Hem bireysel hem de grup çalışma becerisi edinir.91,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Şeker (sakkaroz) teknolojisi, Şeker üretimi, Şekerleme teknolojisi, Bazı Özel Gıdaların (Marşmelov, Nugat, Jöle, Sert Şeker, Çikolata, Tahin, Tahin Helvası, Lokum, Cezerye, Pekmez, Pestil, Kahve) Üretim Teknolojisi
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Şeker üretimi
 Hafta 2Yumurtanın özellikleri ve pastörize yumurta üretimi
 Hafta 3Şekerleme teknolojisi; şekerlemeler
 Hafta 4Şekerlemelerin pişirilmesi
 Hafta 5Marşmelov üretimi
 Hafta 6Nugat üretimi
 Hafta 7Jöle üretimi
 Hafta 8Lokum üretimi
 Hafta 9Ara sınav
 Hafta 10Cezerye üretimi
 Hafta 11Sert şeker üretimi
 Hafta 12Tahin ve tahin helvası üretimi
 Hafta 13Pekmez ve pestil üretimi
 Hafta 14Çikolata üretimi
 Hafta 15Kahve teknolojisi
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Altan,A., 2003, Özel Gıdalar Teknolojisi, Çukurova Üni. Yayınları, Adana.
 
İlave Kaynak
1Çikolata, TSE Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, sayı:604, Eylül 2012.
2Kahve hazırlama ve servisi,2006. MEGEP, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara.
3Batu, A., 2006.Türk lokumu üretim tekniği ve kalitesi. Gıda teknolojisi elektronik dergisi, 2006(1), 35-46.
4Başçam, S., Dayı, F. Manisa yöresi pekmezlerin kimyasal kompozisyonu, T.C. Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.Lisans tezi.
5Elyıldırım, F., Batu, A. 2009. Geleneksel helva üretim teknolojisi. Gıda teknolojileri elektronik dergisi, cilt:4, no:3, 2009 (32-43).
6Turan, S. Özel gıdalar teknolojisi ders notları. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü.
7Şekerlemeler,2013. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yiyecek içecek hizmetleri, Ankara.
8Kıvanç, M., Caner, C., Yılmaz, M., Özkütük, R.S.(ed), 2010. Bazı özel gıdalar ile fermente gıdaların kalite kontrolü, T.C. Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi yayını.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 28/11/2023 1 50
Dönem sonu sınavı 16 18/01/2024 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 2 14 28
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Laboratuar çalışması 2 14 28
Arasınav için hazırlık 4 1 4
Arasınav 1 1 1
Uygulama 2 14 28
Dönem sonu sınavı için hazırlık 4 2 8
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Toplam Çalışma Yükü126