|
MGIT2013 | Tahıl Teknolojisi | 2+2+0 | AKTS:5 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Ön Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze , Laboratuar Çalışması | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat teorik ve 2 saat uygulama | Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Dr Atiye DEĞİRMENCİ | Diğer Öğretim Üyesi | Öğr. Gör. Gülsüm Merve BOYRACI | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak tahıl analizlerinin yapılması/değerlendirilmesi ve tahıl ürünleri sanayinde mevcut üretim teknolojilerine yönelik yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
|
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Tahıl ürünlerinde kalite analizlerini yapabilir.
| 3,8 | 1, | ÖK - 2 : | Tahıl ürünlerinde üretim problemlerini tespit edebilir.
| 3,8 | 1, | ÖK - 3 : | Ekmek, makarna, bulgur, irmik, bisküvi, kraker ve gofret üretim proseslerini uygulayabilir.
| 3,8 | 1, | ÖK - 4 : | Tahılların depolanması ve işletmede kullanılan ekipmanların çalışma prensiplerini kavrar. | 3,8 | 1, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Tahılların Genel Özellikleri, Tahılların Üretim İstatistikleri, Buğday Morfolojisi ve Buğdayın Kimyasal Özellikleri, Buğday Kalitesinin Değerlendirilmesi, Buğdayın Depolanması, Buğdayın Öğütülmesi, Ekmek Üretimi, İrmik ve Makarna Üretimi, Bulgur Üretimi, Bisküvi, Kraker ve Gofret Üretimi
|
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Tahılların Genel Özellikleri
| | Hafta 2 | Tahılların Üretim İstatistikleri | | Hafta 3 | Buğday Morfolojisi | | Hafta 4 | Buğdayın Kimyasal Özellikleri
| | Hafta 5 | Buğday Kalitesinin Değerlendirilmesi | | Hafta 6 | Buğdayın Depolanması | | Hafta 7 | Buğdayın Öğütülmesi | | Hafta 8 | Ekmek Üretimi | | Hafta 9 | Ara sınav | | Hafta 10 | İrmik ve Makarna Üretimi | | Hafta 11 | Bulgur Üretimi | | Hafta 12 | Tarhana Üretimi | | Hafta 13 | Bisküvi Üretimi | | Hafta 14 | Kraker Üretimi | | Hafta 15 | Gofret Üretimi | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Elgün, A. ve Ertugay, Z. 2002; Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum. | | 2 | Ünal, S. 1992; Hububat Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. | | 3 | Akın, V. 2017; Tahıl Teknolojisi-I, Adnan Menderes Üniversitesi Ders Notları, Aydın. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 15/11/2023 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 09/01/2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 3 | 15 | 45 | Laboratuar çalışması | 1 | 14 | 14 | Arasınav için hazırlık | 7 | 2 | 14 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 1 | 7 | 7 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 10 | 2 | 20 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Toplam Çalışma Yükü | | | 144 |
|