|
BIY3003 | Gıda Mikrobiyolojisi | 3+0+0 | AKTS:6 | Yıl / Yarıyıl | Güz Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Seçmeli | Bölümü | BİYOLOJİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 3 saat teorik | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Sabriye ÇANAKÇI | Diğer Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Ali Osman BELDÜZ | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Dersin amacı öğrencilerin gıda kaynaklı patojenleri ve bunların kontrol yollarını anlamalarına yardımcı olmaktır. |
Öğrenim Kazanımları | PÖKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | gıda kaynaklı patojenik bakterileri, mikotoksijenik küfleri, virüsleri ve parazitleri bilecek | 1,3 | 1,5, | ÖK - 2 : | gıdalarda kullanılan koruyucuları ve koruma yöntemlerini açıklayacak | 1,3 | 1,5, | ÖK - 3 : | gıda mikrobiyolojisinde kullanılan ileri teknikleri ve gıda fermentasyonlarını açıklayacak | 1,3 | 1,5, | PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Gıda mikrobiyolojisine giriş, mikrobiyal bozulma, gıda kaynaklı patojen bakteriler, mikotoksijenik küfler, virüsler, gıda kaynaklı ve su kaynaklı parazitler, koruyucu ve muhafaza yöntemleri, gıda fermantasyonları, gıda mikrobiyolojisinde kullanılan ileri teknikler. |
|
Haftalık Detaylı Ders Planı | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mikroorganizma gıda ilişkileri | | Hafta 2 | Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar | | Hafta 3 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları | | Hafta 4 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler | | Hafta 5 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar | | Hafta 6 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar | | Hafta 7 | Genel ilkeler, kontaminasyonun önlenmesi ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması | | Hafta 8 | Mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu | | Hafta 9 | Arasınav | | Hafta 10 | Mikroorganizmaların öldürülmesi | | Hafta 11 | Öğrenci Semineri
| | Hafta 12 | Öğrenci Semineri
| | Hafta 13 | Öğrenci Semineri
| | Hafta 14 | Gıda güvenliği ve mikrobiyolojik kriterler | | Hafta 15 | Hızlı mikrobiyolojik yöntemler | | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Prof. Dr. Adnan Ünlütürk, Prof. Dr. Fulya TurantaşGıda Mikrobiyolojisi, META Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir | | 2 | Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Nobel,2014 | | |
1 | Prof. Dr. Mustafa Tayyar, Yrd. Doç. Dr. Canan Dokuzcu, 2007, Gıda Mikrobiyolojisi, Marmara Kitabevi Yayınları, İstanbul | | 2 | Wilkie Harrigan, 1998, Laboratory Methods in Food Microbiology, Academic Press. | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 26/11/2023 | 1 | 30 | Sunum | 13 | 24.12.2023 | 1 | 20 | Dönem sonu sınavı | 16 | 06.01.2024 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 3 | 14 | 42 | Sınıf dışı çalışma | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 30 | 1 | 30 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Ödev | 25 | 1 | 25 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 30 | 1 | 30 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 23 | 1 | 23 | Toplam Çalışma Yükü | | | 180 |
|