Türkçe | English
FEN FAKÜLTESİ / BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
( I. ÖĞRETİM)
Ders Bilgi Paketi
https://www.ktu.edu.tr/biyoloji
Tel: +90 0462 3772581 , 3253200
FENF
FEN FAKÜLTESİ / BİYOLOJİ BÖLÜMÜ / ( I. ÖĞRETİM)
Katalog Ana Sayfa
  Katalog Ana Sayfa  KTÜ Ana Sayfa   Katalog Ana Sayfa
 
 

BIY3003Gıda Mikrobiyolojisi3+0+0AKTS:6
Yıl / YarıyılGüz Dönemi
Ders DuzeyiLisans
Yazılım Şekli Seçmeli
BölümüBİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Ön KoşulYok
Eğitim SistemiYüz yüze
Dersin Süresi14 hafta - haftada 3 saat teorik
Öğretim ÜyesiProf. Dr. Sabriye ÇANAKÇI
Diğer Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ali Osman BELDÜZ
Öğretim DiliTürkçe
StajYok
 
Dersin Amacı:
Dersin amacı öğrencilerin gıda kaynaklı patojenleri ve bunların kontrol yollarını anlamalarına yardımcı olmaktır.
 
Öğrenim KazanımlarıPÖKKÖY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler :
ÖK - 1 : gıda kaynaklı patojenik bakterileri, mikotoksijenik küfleri, virüsleri ve parazitleri bilecek1,31,5,
ÖK - 2 : gıdalarda kullanılan koruyucuları ve koruma yöntemlerini açıklayacak1,31,5,
ÖK - 3 : gıda mikrobiyolojisinde kullanılan ileri teknikleri ve gıda fermentasyonlarını açıklayacak1,31,5,
PÖKK :Program öğrenim kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı
 
Ders İçeriği
Gıda mikrobiyolojisine giriş, mikrobiyal bozulma, gıda kaynaklı patojen bakteriler, mikotoksijenik küfler, virüsler, gıda kaynaklı ve su kaynaklı parazitler, koruyucu ve muhafaza yöntemleri, gıda fermantasyonları, gıda mikrobiyolojisinde kullanılan ileri teknikler.
 
Haftalık Detaylı Ders Planı
 HaftaDetaylı İçerikÖnerilen Kaynak
 Hafta 1Mikroorganizma gıda ilişkileri
 Hafta 2Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar
 Hafta 3Mikrobiyal bulaşma kaynakları
 Hafta 4Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler
 Hafta 5Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar
 Hafta 6Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
 Hafta 7Genel ilkeler, kontaminasyonun önlenmesi ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması
 Hafta 8Mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu
 Hafta 9Arasınav
 Hafta 10Mikroorganizmaların öldürülmesi
 Hafta 11Öğrenci Semineri
 Hafta 12Öğrenci Semineri
 Hafta 13Öğrenci Semineri
 Hafta 14Gıda güvenliği ve mikrobiyolojik kriterler
 Hafta 15Hızlı mikrobiyolojik yöntemler
 Hafta 16Dönem sonu sınavı
 
Ders Kitabı / Malzemesi
1Prof. Dr. Adnan Ünlütürk, Prof. Dr. Fulya TurantaşGıda Mikrobiyolojisi, META Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir
2Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Nobel,2014
 
İlave Kaynak
1Prof. Dr. Mustafa Tayyar, Yrd. Doç. Dr. Canan Dokuzcu, 2007, Gıda Mikrobiyolojisi, Marmara Kitabevi Yayınları, İstanbul
2Wilkie Harrigan, 1998, Laboratory Methods in Food Microbiology, Academic Press.
 
Ölçme Yöntemi
YöntemHaftaTarih

Süre (Saat)Katkı (%)
Arasınav 9 26/11/2021 1 30
Sunum 13 24.12.2021 1 20
Dönem sonu sınavı 16 06.01.2022 1 50
 
Öğrenci Çalışma Yükü
İşlem adıHaftalık süre (saat)

Hafta sayısı

Dönem toplamı
Yüz yüze eğitim 3 14 42
Sınıf dışı çalışma 2 14 28
Arasınav için hazırlık 30 1 30
Arasınav 1 1 1
Ödev 25 1 25
Dönem sonu sınavı için hazırlık 30 1 30
Dönem sonu sınavı 1 1 1
Diğer 1 23 1 23
Toplam Çalışma Yükü180