|
BIY2012 | Genel Mikrobiyoloji Laboratuvarı | 0+0+2 | AKTS:2 | Yıl / Yarıyıl | Bahar Dönemi | Ders Duzeyi | Lisans | Yazılım Şekli | Zorunlu | Bölümü | BİYOLOJİ BÖLÜMÜ | Ön Koşul | Yok | Eğitim Sistemi | Yüz yüze | Dersin Süresi | 14 hafta - haftada 2 saat laboratuar | Öğretim Üyesi | Prof. Dr. Remziye NALÇACIOĞLU | Diğer Öğretim Üyesi | PROF. DR. Remziye NALÇACIOĞLU | Öğretim Dili | Türkçe | Staj | Yok | | Dersin Amacı: | Mikrobiyoloji laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olmak. |
Öğrenim Kazanımları | BPKK | ÖY | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler : | | | ÖK - 1 : | Prokaryotik hücreler ve virüslerin çeşitli özellikleri konularında detaylı bilgi sahibi olacaklar.
| | 1, | ÖK - 2 : | Mikrobiyolojideki laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olacaklar.
| 2,4,6,10 | 4, | ÖK - 3 : | Mikrobiyoloji laboratuarı deneyimleri konularında arkadaşları ile birlikte tartışmalara katılacaklar. | | 1,3, | BPKK :Bölüm program kazanımlarına katkı, ÖY : Ölçme ve değerlendirme yöntemi (1: Yazılı Sınav, 2: Sözlü Sınav, 3: Ev Ödevi, 4: Laboratuvar Çalışması/Sınavı, 5: Seminer / Sunum, 6: Dönem Ödevi / Proje),ÖK : Öğrenim Kazanımı | |
Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması, bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri, mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi, çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri, seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri, bakteriyel tür tayini, bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi, çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri, mikrop-konak ilişkileri, bakteryofajların büyütülmesi ve izolasyonları, mikroorganizmaların genetik özelliklerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların tanınmasında kullanılan serolojik yöntemler.
|
|
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | Hafta | Detaylı İçerik | Önerilen Kaynak | Hafta 1 | Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması
| | Hafta 2 | Bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri
| | Hafta 3 | Mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri
| | Hafta 4 | Mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi
| | Hafta 5 | Çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi
| | Hafta 6 | Mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri
| | Hafta 7 | Seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri
| | Hafta 8 | Bakteriyel tür tayini | | Hafta 9 | Arasınav
| | Hafta 10 | Bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi
| | Hafta 11 | Çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri
| | Hafta 12 | Mikrop-konak ilişkileri
| | Hafta 13 | Bakteryofajların büyütülmesi ve izolasyonları
| | Hafta 14 | Mikroorganizmaların genetik özelliklerinin belirlenmesi
| | Hafta 15 | Mikroorganizmaların tanınmasında kullanılan serolojik yöntemler
| | Hafta 16 | Dönem sonu sınavı | | |
1 | Demirbağ, Z. ve Demir, İ. 2007. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Esen Ofset Matbaacılık. Trabzon | | |
1 | Çotuk, A. 2003. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul | | |
Ölçme Yöntemi | Yöntem | Hafta | Tarih | Süre (Saat) | Katkı (%) | Arasınav | 9 | 24/04/2022 | 1 | 50 | Dönem sonu sınavı | 16 | 14/06/2022 | 1 | 50 | |
Öğrenci Çalışma Yükü | İşlem adı | Haftalık süre (saat) | Hafta sayısı | Dönem toplamı | Yüz yüze eğitim | 2 | 15 | 30 | Sınıf dışı çalışma | 0 | 15 | 0 | Laboratuar çalışması | 2 | 14 | 28 | Arasınav için hazırlık | 0 | 8 | 0 | Arasınav | 1 | 1 | 1 | Uygulama | 0 | 0 | 0 | Klinik Uygulama | 0 | 0 | 0 | Ödev | 0 | 15 | 0 | Proje | 0 | 0 | 0 | Kısa sınav | 0 | 0 | 0 | Dönem sonu sınavı için hazırlık | 0 | 15 | 0 | Dönem sonu sınavı | 1 | 1 | 1 | Diğer 1 | 0 | 0 | 0 | Diğer 2 | 0 | 0 | 0 | Toplam Çalışma Yükü | | | 60 |
|